IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спадът при цените на жилищата в Китай се задълбочава през април

Правителството продължава с ограничителните мерки за сектора на имотите

13:27 | 18.05.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Спадът при цените на жилищата в Китай се задълбочава през април

Цените на жилищата в Китай през април са паднали в 46 от 70-те града, наблюдавани от правителството, предаде Bloomberg. През март понижение на цените беше отчетено в 37 от 70-те града, припомня агенцията.

Най-голямо е понижението в източния град Уънджоу - с 12,3% на годишна база, докато в Пекин и Шанхай спадът е съответно с 1% и 1,3%, сочат данните на статистическото бюро на страната.

Малко преди да бъдат публикувани цифрите, властите в Пекин заявиха, че няма да се откажат от мерките за охлаждане на жилищния пазар, които включват по-високи изисквания за първоначалните вноски и затягане на ипотечното кредитиране, както и ограничение за броя на жилищата, които семействата могат да купуват.

Данни от частни компании също показват, че жилищният пазар продължава да се охлажда. Според собственика на най-големия сайт за недвижими имоти в Китай SouFun Holdings Ltd. цените на жилищата през април са паднали до 14-годишен минимум. Спрямо март понижението е с 0,3%, изчисляват от компанията.

Междувременно доклад за пазара на недвижими имоти в Китай от професор Патрик Чованек от Университета по икономика и мениджмънт "Цинхуа" в Пекин показва, че през първото тримесечие на годината продажбите на недвижими имоти в страната са спаднали с 14,6%, като при жилищата понижението е със 17,5%, а при офисите - с 10,2%.

Особено слаби са резултатите за януари и февруари. Тогава спадът като цяло е 20,9% спрямо първите два месеца на миналата година, като при жилищните имоти понижението е с 24,7%.

Общият обем на имотите, обявени за продажба, е нараснал с 35,5% в сравнение със същия период на 2011 г. При жилищните имоти този процент е 47,4%. Имотите в строеж към края на 2011 г. са близо 4,6 пъти повече от продадените имоти.

Новостартиралите строежи през април са с 14,6% под нивата отпреди година, а на месечна база понижението е с 27% за имотите като цяло. При жилищата спадът е с 14,4% на годишна база и с 23,4% на месечна.

При офисите строежите са намалели с 21% на годишна база през април и с 45,1% в сравнение с март. При търговските имоти спадът е с 18,7% годишно и с 36,8% спямо предходния месец.

Приходите от продажба на земя са били 27 млрд. юана и намаляват с 54,7% спрямо април миналата година.

Чуждестранното финансиране за строеж на имоти пада с 91,4% през март и с 80,8% през април спрямо съответните месеци на миналата година.

Според анализ на изданието Business Insider данните показват, че в китайския сектор на имотите предстои срив, а тезата за "меко приземяване" изглежда доста нестабилна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още