IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Протести в Китай заради поевтиняващите жилища

Собственици искат компенсации от строителни компании заради обезценяването на имотите им

19:44 | 08.05.12 г.
Протести в Китай заради поевтиняващите жилища

 

Все повече собственици на жилища в източната китайска провинция Джъдзян излизат на протест срещу понижението на цените, предаде онлайн изданието China Daily.

Собствениците не са доволни, че строители понижават цените без да компенсират купувачите, които са придобили имотите си при по-високи цени, предаде.

Отстъпките, предлагани с цел привличане на нови купувачи, вече предизвикаха протести срещу три компании за недвижими имоти в Ханджоу миналата седмица. Собственици на жилища се събраха в офисите на фирмите с плакати и погребални венци и с настояване за компенсации.

От началото на тази година в Ханджоу са проведени близо 20 подобни протеста.

Според изданието Beijing Times трите фирми са намалили цените си от 4 хил. до 2 хил. юана (от 640 до 320 долара)/кв. м.

Миналата седмица в района Нинбуо в Джънхай, също в Джъдзян, около 400 собственици на жилища нахлуха с взлом в офиса на компания за недвижими имоти. Те дори искаха да блокират магистрала, за да привлекат вниманието на местните власти.

Подобни демонстрации имаше и в Шанхай миналата година, когато цените на жилищата тръгнаха надолу.

От компаниите за недвижими имоти настояват, че поевтиняването се дължи на политиките на централното правителство. "Разбираме по-ранните купувачи, но не можем да направим нищо", посочват от Baoyi, като допълват, че "това е една мега тенденция”.

“Никой не може да гарантира, че имотите ще поскъпнат. Нормално е цените да падат, като при акциите", допълват експерти.

Повечето специалисти са на мнение, че строителите и купувачите трябва да се придържат към договорите си. Стига договорът да е законен, няма причина купувачите да искат компенсация или обезщетение, ако цената се понижи.

Някои адвокати обаче отбелязват, че жилищата са различни от останалите стоки, тъй като те обикновено поглъщат всички спестявания на едно семейство. Затова е нужно да се проявява повече разум и гъвкавост при подобни спорове, за да се запази социалния мир.

Според доклад на China Index Academy през април средната цена на жилищата в 100 водещи градове в Китай е намаляла за първи път както на месечна, така и на годишна база, откакто Китай стартира нов кръг от мерки за контрол на жилищния пазар през април 2010 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още