IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на имоти в Китай се изправя пред все повече усложнения

Пекин запази рестрикциите, но на местно ниво все по-често се провеждат противоположни политики

13:17 | 10.05.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Пазарът на имоти в Китай се изправя пред все повече усложнения

Според икономическата теория цените се определят от баланса между предлагането и търсенето на пазара. Този принцип обаче изглежда губи смисъл на пазара на имоти в Китай, където се съчетават различни интереси, които превръщат сектора във все по-сложна и непредвидима територия, пише агенция Синхуа.

Точно когато потенциалните купувачи на жилища в страната започнаха да очакват по-сериозни спадове на цените благодарение на мерките за контрол на сектора, въведени от централното правителство през 2010 г., на местно ниво се провеждат политики за облекчаване на ограниченията, които предизвикаха вълна от прогнози за разхлабване на рестрикциите в национален мащаб.

Регулаторът на жилищния сектор в гр. Янджоу в източната провинция Дзянсу обяви в началото на тази седмица, че ще въведе компенсационни мерки за купувачите на нови и напълно обзаведени жилища. Анализатори посочват, че това е опит да се вдъхне живот на пазара на имоти - основен източник на доходи за местните власти.

Според новите разпоредби, на купувачите на напълно обзаведени жилища ще им бъдат възстановени до 0,6% от общата цена на дома, считано от 1 юли тази година до 30 юни 2013 г., като размерът на компенсацията ще зависи от площта на жилището.

Ходът незабавно предизвика разгорещени дебати из цялата страна в момент, когато централното правителство продължава да настоява, че ще запази мерките за затягане на сектора и през тази година, за да понижи цените до разумни нива.

Мнозина смятат, че политиката в Янджоу ще последва съдбата на предишни подобни опити в градовете Фошан и Уху, където подобни мерки бяха въведени, само за да бъдат премахнати броени дни по-късно.

По официални данни през първото тримесечие на годината обемът на продажбите на жилища в Китай е намалял с 14,6% на годишна база до 867,2 млрд. юана (138 млрд. долара), което ограничава достъпа на строителите до капитал и не им позволява или ги обезкуражава да купуват нови парцели.

Продажбите на земя обикновено носят около 40% от приходите на местните власти, като в някои случаи този дял достига и до 60%.

Забавянето на пазара на имоти хвърля съмнения и около бъдещия икономически растеж на Китай, тъй като на сектора се падат около една пета от инвестициите в дълготрайни активи в страната.

В този контекст въпросът дали правителството ще разхлаби мерките за контрол на имотния сектор допринася значително за несигурността на пазара.

Притиснати от недостиг на финанси, много строители решиха да намалят цените в опит да засилят продажбите.

От 70-те града, наблюдавани от държавната статистика в Китай, в 38 през март беше отчетен спад на цените на жилищата на годишна база в сравнение с 27 през февруари.

Не всички обаче се радват на това понижение. Въпреки че за кандидат-купувачите то е добре дошло, хората, придобили жилища преди спада на цените, протестират заради понесените загуби.

Въпреки че техните протести нямат законово основание, те накараха някои строители да бъдат по-предпазливи при свалянето на цените.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още