IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайските банки подкрепят купувачите на първи дом

Финансовите институции отпускат ипотеки на надеждни кредитополучатели при по-ниски лихви

12:31 | 26.04.12 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Анализатори очакват китайското правителство постепенно да разхлаби рестрикциите в сектора на имотите.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Анализатори очакват китайското правителство постепенно да разхлаби рестрикциите в сектора на имотите. Снимка: Ройтерс

Китайското правителство работи в две насоки, за да забави ръста на цените на жилищата, като в същото време цели да избегне срив на пазара, съобщава Bloomberg.

От една страна властите намаляват разходите за кредитиране на купувачите на първо жилище, за да насърчат пазара. В същото време премиерът Уън Дзябао продължава политиката на ограничения в сектора, за да премахне спекулата, заради която цените на жилищата се повишиха със 140% от 1998 г. насам.

18-процентният спад на продажбите на жилища в Китай през първото тримесечие доведе до най-бавния икономически растеж в страната от близо три години.

Основната лихва по ипотечните кредити в Китай е 5-годишната лихва, определяна от Централната банка, която в момента е на равнище от 7,05%.

Bank of China, China Construction Bank Corp. и Agricultural Bank of China Ltd. предлагат отстъпки за кленти, които банките смятат за най-надеждни в Пекин, а по-малките кредитори отпускат ипотеки при основната лихва, според данни на втората по големина агенция за недвижими имоти в Пекин Bacic & 5i5j Group.

В същото време през февруари кредиторите в Пекин започнаха да предлагат и ипотеки на купувачи на първо жилище при лихви под основната в сравнение с нива, които бяха 5 до 10% по-високи през втората половина на миналата година.

По-ниските лихви за купувачите на първи дом са индикатор, че правителството може да започне постепенно да разхлабва строгите ограничения в сектора на имотите през второто тримесечие, посочват от CLSA Asia-Pacific Markets, поделение на Credit Agricole SA.

Миналия месец Централната банка обяви, че ще гарантира задоволяване на търсенето на кредити от страна на купувачите на първи дом.

Продажбите на жилища през март достигнаха обем от 373,3 млрд. юана, като надминаха общата стойност за първите два месеца на годината.

В момента между 80 и 90% от сделките на пазара са на купувачи на първи дом, показват данни на втората по големина агенция за имоти в страната Century 21 China Real Estate.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още