IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищата в Китай продължават да поевтиняват

През март цените са паднали в 37 от 70-те основни градове, наблюдавани от правителствената статистистика

10:32 | 18.04.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Жилищата в Китай продължават да поевтиняват

Цените на жилищата в Китай през март са спаднали в 37 от 70-те основни градове, наблюдавани от правителството, предаде Bloomberg.

Най-силно е понижението в източния град Уънджоу - с 9% на годишна база, докато в Пекин и Шанхай жилищата са поевтинели с по 0,8%, сочат данни на статистическото бюро.

През февруари спад на цените беше отчетен в 27 града.

Март беше шестият пореден месец на поевтиняване на новите жилища в Шанхай, Пекин, Шънджън и Гуанджоу – първостепенните китайски градове.

Цените на съществуващите жилища в Пекин са отбелязали спад от 3,4% през март на годишна база, докато в Шанхай понижението е с 1%.

Цените на земята за строителство на жилищни имоти пък са паднали за първи път през първото тримесечие на годината от второто тримесечие на 2009 г. насам. Отстъплението обаче е минимално - 0,04%.

Миналата седмица държавният съвет на Китай заяви, че няма да се откаже от съществуващите мерки за контрол на пазара на недвижими имоти.

Икономисти от JPMorgan Chase & Co. в Хонконг обаче предупреждават, че частният жилищен пазар в Китай ще премине през "най-тежкия си период" през първата половина на тази година, като след това се очаква "известно стабилизиране".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още