IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Идва ли краят на жилищния бум в Китай?

Анализ на Peterson Institute of International Economics посочва пет мерки, чрез които той може да бъде предотвратен

08:50 | 25.04.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Идва ли краят на жилищния бум в Китай?

Неверояният бум в сектора на имотите в Китай може би е към своя край, пише в анализ на Peterson Institute of International Economics.

Редица показатели навеждат на мисълта, че Китай е на прага на значителна корекция на пазара. Цените в голяма част от големите градове, наблюдавани от държавнита статистическа служба, вървят надолу.

Обемът на жилищните сгради в строеж, инвестициите в жилищни имоти, общият брой на новостартиралите проекти и продажбите на жилищни имоти също бележат понижение.

За последен път подобен спад на активността беше отчетен през 2008 г., когато държавата започна да въвежда ограничения за инвестициите в имоти, а заради финансовата криза бяха замразени редица проекти. Секторът на недвижимите имоти се възстанови бързо през 2009 г., когато правителството оттегли рестриктивните мерки и стимулира жилищния пазар в опит да засили икономическото възстановяване.

Като се имат предвид данните за забавяне на икономическия растеж на Китай, все повече експерти говорят за разхлабване на част от ограничителните мерки в жилищния сектор. Трябва ли Китай да направи тази стъпка? Ако го стори, дали опитът ще бъде успешен?

Ако все пак китайските политици предприемат мерки за засилване на пазара на имоти, има няколко различни варианта:

1. Възстановяване на отстъпките от основната лихва - по-рано купувачите на жилища имаха възможност да теглят заеми при лихва, по-ниска от основната. Тази важна отстъпка бе премахната. Няколко банки вече връщат тази практика и предлагат остъпка на купувачите на първи дом.

2. Премахване на ограниченията за чужденците и хората без постоянно жителство - в опит да ограничат спекулациите на пазара местните власти в много китайски градове въведоха рестрикции за покупката на жилища от чужденци и хора без постоянно жителство. Ако те бъдат премахнати, това би засилило търсенето.

3. Засилване на разходите за социални жилища - през следващите няколко години китайското правителство ще похарчи милиарди юани за изграждането на 35 млн. социални жилища. Въпреки че този обем сам по себе си не е достатъчен за засилване на търсенето, ако разходите за подобни проекти бъдат увеличени, това би могло да смекчи корекцията на пазара на имоти.

4. Промяна на данъците, засягащи търсенето на жилища - има няколко различни налога, които пряко засягат купувачите на жилища, включително различни данъци за използване на земя за жилищно строителство, данъка върху сделките с имоти и други. Ако те бъдат намалени, това би могло да върне част от купувачите на пазара и да стимулира инвестициите.

5. Премахване на строителните ограничения - в опит да принуди строителите да увеличат изграждането на социални жилища централното правителство и местните власти въведоха редица ограничения за размера и гъстотата на жилищата, които могат да бъдат строени. Премахването на тези ограничения би засилило печалбите на строителите и би увеличило предлагането.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още