IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на петрола остават почти без промяна в петък и се насочват към седмичен спад*

В четвъртък контрактите върху Брент и WTI достигнаха най-ниското си ниво от месеци насам

10:09 | 24.05.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Цените на петрола са стабилни в петък, а инвеститорите остават под влиянието на изявления на Федералния резерв в САЩ за лихвите на фона на упоритата инфлация. В същото време признаци за затягане на сезонното търсене на гориво в САЩ подкрепят цените, предава Ройтерс.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент поскъпват с два цента до 81,38 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI са надолу с един цент до 76,86 долара за барел.

И двата бенчмарка достигнаха многомесечно дъно в четвъртък, като фючърсите върху Брент завършиха сесията на най-ниското си ниво от януари, а тези върху американския лек суров петрол достигнаха тримесечно дъно.

Контрактите върху Брент се насочват към седмичен спад от над 2%, а тези върху WTI вървят към понижение от близо 4% спрямо миналата седмица на фона на продължаващите макроикономически ограничения в САЩ, които запазват цените в равновесие.

„Песимистичните нагласи за търсенето поради „ястребови“ очаквания на Фед за лихвите и на фона на вероятно по-високите за по-дълго време лихви натежават значително върху цените на петрола тази седмица“, коментира Приянка Сачдева, старши пазарен анализатор в компанията Phillip Nova.

Публикуваните в сряда протоколи от последното заседание на Фед показаха, че ръководителите на централната банка поставят под съмнение дали сегашните лихви са достатъчно високи, за да укротят упоритата инфлация.

Някои официални представители казват, че са готови за ново повишаване на лихвите, ако инфлацията се ускори. Но председателят на Фед Джером Пауъл и други централни банкери заявиха оттогава, че според тях нови повишения на лихвите са малко вероятни.

По-високите лихви може да забавят икономическия растеж и да ограничат търсенето на гориво.

В същото време засиленото търсене на бензин в САЩ помага за стабилизирането на цените преди уикенда за Деня в памет на загиналите във войните, който се счита за началото на сезона на летните пътувания в САЩ.

Търсенето на бензин отвъд Океана достигна най-високото си ниво от ноември насам, съобщи в сряда Администрацията за енергийна информация. Това подкрепя пазара, тъй като шофьорите в САЩ съставляват около една десета от глобалното търсене, „превръщайки идващия сезон в стълб за възстановяването на ръста на търсенето в света“, коментират анализатори на ANZ.

Сега всички погледи са насочени към Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и съюзниците ѝ, известни заедно като ОПЕК+. Те трябва да проведат заседание на 1 юни, на което се очаква да обсъдят дали да удължат доброволните съкращения на добива на петрол от 2,2 млн. барела дневно.

„Освен това пазарът е предпазлив към заемането на агресивна позиция преди заседанието на ОПЕК следващата седмица, на което ще бъде обсъдена политиката към доставките“, отбелязват анализаторите на ANZ.

*Информацията е актуална към 10,09 ч. българско време. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:13 | 24.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още