IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ATACMS vs С-300/400: Русия започва да губи контрол и над небето на Крим

Западните доброволци в украинската армия се оказали изненадани от интензивността на боевете в Украйна

08:34 | 24.05.24 г. 6
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Украйна използва активно далекобойните ракети ATACMS и според публикация в The New York Times печели предимство в последните седмици, като вече има данни за значими щети, които нанася. Сред тях е ракетоносецът "Циркон", потопен в пристанището на Севастопол, както и няколко самолета  на летището Балбек, пазени от системи за противовъздушна отбрана (С-300/400) в окупирания Крим. И двата удара бяха потвърдени със сателитни данни, макар че нито една от двете воюващи страни не ги коментира.

От средата на април това са само част от въздушните удари над окупирания Крим, след като морски дронове "изгониха" руския Черноморски флот към пристанището в Новоросийск. Според оценка на британското военно разузнаване това означава, че Русия започва да губи контрола и над небето на полуострова.

Тази нощ Крим отново беше подложен на масирана атака с ракети (не само ATACMS, но и украинските "Нептун") и дронове. Информация за пораженията е оскъдна - в социалните мрежи се говори за мощни взривове, чути в Симферопол, Джанкой, Саки, Алуште, Ялта и Евпатория. Назначеният от Кремъл ръководител на Крим Сергей Аксьонов съобщава за попадение в пустеещ държавен имот, но в каналите в Telegram жителите на полуострова коментират голямо количество линейки, насочено към мястото, и според партизанското движение Атеш става дума за попадение в команден център на руската армия.

Според публикации в социалните мрежи има поне шест попадания в радио-локационни позиции, радари и ПВО. Министерството на отбраната на Русия съобщава за унищожени три ракети ATACMS и три морски дрона около Крим тази нощ.

Американските далекобойни ракети бяха използвани и за окупираната част на Донецка област. По непотвърдена информация в средата на седмицата ракети ATACMS са унищожили две ПВО системи С-300 и С-400, както и радар в Моспине. Интересно е мястото, където са били разположени тези системи - на 40 км от фронтовата линия, тоест достъпни не само за ATACMS, но и за друго въоръжение на украинските ВСУ.

От началото на май ВСУ съобщи и за няколко свалени Су-25 - основно над Донецка област. Русия използва бойна авиация за удари с авиобомби, с чиято помощ успя да разруши позициите на украинците в укрепената Авдиевка.

Арести в руската армия

За пореден арест в руската армия заради подозрения за злоупотреби, довели до щети в размер на 70 млн. рубли (764 хил. долара) за държавата, съобщиха от следствената служба на Русия, цитирани от ТАСС. Става въпрос за отговарящия за обезпечаването на армията Владимир Вертелецкий. Малко по-рано беше съобщено за ареста на ген.-лейтенант Вадим Шамарин, който е заместник на главнокомандващия руската армия Валерий Герасимов. Според съобщенията причината за задържането са подозрения за корупция в периода 2016 - 2023 година. За тези години Шмарин е взел към 30 млн. рубли, за да гарантира доставки за един от руските производители за армията.

Това са поредни арест в руската армия - в края на април заради корупция беше задържан зам.-министърът на отбраната Тимур Иванов. Няколко дни по-късно съдбата му последва и отговарящият за кадровата политика в министерството Юрий Кузнецов. Според Института за изучаване на войната (ISW) обвиненията за корупция са само прикритие за чистката, която се извършва в Министерството на отбраната. 

Самият министър на отбраната Сергей Шойгу загуби поста си и без обяснения е вече секретар на Съвета за сигурност на Русия, сменяйки смятания за близък до руския президент Николай Патрушев. Начело на Министерството на отбраната застана икономистът Андрей Белоусов.

Руски военни кореспонденти съобщават и за пенсионирането на един от ръководителите на бойните действия в Украйна - в направлението Лиман, ген.-лейтенант Сукраб Ахмедов. Няма потвърждение на неговото отстраняване, но генералът не успя да постигне нищо в своето направление през пролетната офанзива на руснаците.

Западните доброволци очаквали "ваканция" в украинската армия

Западните доброволци в украинската армия се оказали неподготвени за интензивността на бойните действия в Украйна, разказва американски ветеран пред Business Insider. Той е пожелал анонимност, но е бил част от украинската армия от началото на бойните действия до миналия декември и е участвал при боевете за Бахмут, както и край Харков (в началото на пълномащабната война).

Интензивността на войната в Украйна е в пъти по-голяма от тази в Близкия изток, разказва още събеседникът на Business Insider, който е ветеран от американската армия и е воювал в Ирак като наемник. Там западните войници имат превъзходство, особено по отношение на въоръжението,  и се оказва, че не знаят как да воюват в обратната ситуация. В Украйна няма къде да се скриеш, дори и далеч от фронтовата линия от дроновете, артилерията и далекобойните ракети "работят" непрекъснато, отбелязва той. Ситуацията е съвсем различна от Близкия изток, където войниците се чувстват в относителна безопасност в базата си.

Чуждестранните доброволци са част от т.нар. международен легион към  Въоръжените сили на Украйна. В него участват чужденци от различни краища на света, водени и от различни подбуди - според анализатори част от западните доброволци са търсачи на слава, докато други - воюват за пари. Много от тях сравняват битките с тези през  Първата световна война, но с дронове. Бивши амарикански военни вече коментираха, че западните военни са "забравили да воюват" и това води до неразбиране на действията в Украйна.

Улични боеве във Вовчанск, парламентарна комисия ще анализира отбраната на Харков

Руските части започнаха улични боеве за Вовчанск, сочат съобщения на руските военни кореспонденти. Те бяха потвърдени и от публикация в социалните мрежи на украинския главнокомандващ Олександър Сирский. Геолокализирани данни показват, връщане на позиции от страна на украинците край Лукянци, а руснаците продължават настъплението си към Липци. Сводката на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна за 820-я ден от началото на пълномащабната война показва известно намаление на интензивността на бойните действия в Харковска област. Руската бойна авиация обстрелва района с авиационни бомби.

Във вечерното си обръщение украинският президент Володимир Зеленски съобщи за попадения в едно от най-големите издателства в Украйна, при което има загинали и ранени хора. Изгорял е и склад с книги, отбеляза още той.

Временна парламентарна комисия пък ще анализира изградените линии за отбрана в Харковска област. От Върховната Рада съобщиха, че са получили сигнали за пропуски и проблеми и ще ги проверят.

Много активни са боевете по другите направления на фронтовата линия  - в Покровск (преди Авдиевка), където са отблъснати повече от 30 атаки, извършени под прикритието на бойна авиация. ВСУ съобщава за свален Су-25 и в тази нощ. Интензивни остават боевете и към Крамапорск (Часов Яр), Купянск и Лиман.

ВСУ съощава за повече от 90 директни бойни сблъсъка през миналото денонощие, 47 удара с авиационни бомби и повече от 380 дрона по позиции на украинските военни на бойното поле.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:34 | 24.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 10
stableblue
преди 3 седмици
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:---- https://shorter.me/keto
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 26 rate down comment 38
Импeраторът
преди 3 седмици
До: zelka007 гледа ли от сутринта С400 как гори :-) https://x.com/NOELreports/status/1793898154120589498
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 38 rate down comment 54
zelka007
преди 3 седмици
и за любителите ... преките попадения на ATACMS в комуникационният център на черноморският флот на рассийката ... това са онези ATACMS , които според конашенко са прихванати и свалени , само дето останките им падат в пустеещ държавен имот и раняват играещи си там деца ... :))) ... в кадрите е видно това как се случва , също така е видно колко си може тотал щетата наречена pancir s1 ... https://***.youtube.com/watch?v=TUl9iz_A_Sc
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 46 rate down comment 64
zelka007
преди 3 седмици
да загубиш 6 топ бойни самальота , в това число и миг31 , за седмица ... без коментар ... :))) ... самая могучая (цензура) ... ЗРКтата вече е по-лесно да преброим какво остава , а не колко са дръннати ... мдааа ... всичко се развива според планът на бункерниЯт дЯдя !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още