IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Невинни в затвора... и то срещу заплащане

На пазара в Ню Йорк излизат редица бивши затвори, които търсят крайни купувачи

15:15 | 05.06.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: sxc.hu</p>

Снимка: sxc.hu

Обикновено хората са доста либерални на тема „алтернативни места за живеене“. Вече никой не се учудва от подземни жилища, църкви, пригодени за живеене, изоставени училищни сгради, бункери, дори контейнери за боклук.

Един тип имоти, които излязоха на пазара в САЩ обаче, накараха някои от купувачите да потръпнат. И това не е необяснимо предвид, че става дума за бивши затвори, пише Business Insider.

Точно така – и вие можете да живеете в изправителен дом в Ню Йорк и то без да имате криминално минало, благодарение на нова вълна от освободени затворнически сгради в региона, пише изданието.

Миналата година губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо затвори седем затвора с цел да спести 184 млн. долара. Сега щатът реши да разпродае тези нетрадиционни имоти на крайни купувачи. 

Въпреки някои безспорни качества на офертите, една от сградите се отличава със своите предимства. Бившият затвор в Уоруик в Ню Йорк има гледка към езеро, дори собствена ферма.

При все това всички тези качества не могат да помогнат на имотите да се продадат.

„Кой би искал да си купи затвор, нали така?“, коментира Харолд Вроман, председател на надзорния борд на Скохари Каунти, където се намира един от затворите.

Въпреки това историята показва, че продажбата на бивши затворнически комплекси не е невъзможна, а дори може да бъде много изгоден бизнес. Въпреки че това е нова инициатива за Ню Йорк, тя далеч не е прецедент за САЩ като цяло.

Миналата година в Тексас на пазара бе обявен затвор, който бе продаден за 6 млн. долара на частен купувач. Освен него затвор в Бостън, в който е лежал Малкълм Екс, днес е собственост на компанията за луксозни имоти MTM Luxury Lodging и е преустроен в луксозен хотел. Един от известните бивши затвори във Вирджиния пък днес е модерен център на изкуството, който промотира местни художници.

Всъщност на пазара по света излизат множество алтернативни имоти. В Белгия например миналия месец за продан бе обявен морски фар, който по време на Втората световна война е използван от нацистите като наблюдателница. И въпреки че кулата е реновирана, нейното минало все още всява ужас у хората.

„Не бих живял там дори Папата да благослови това място“, казва местен жител, цитиран от изданието.

Много от тези сгради носят своята стигма, която не им позволява да бъдат продадени дълго време. Бивш затвор в Кънектикът например стоя на пазара дълги години без да намери своя купувач заради мрачната си история.
Ако все още не сте готови да живеете в затвор – също няма проблем. Щатът Ню Йорк продава също и бивши щабквартири на затворническите надзиратели.

New York Times пише, че сред имотите, които ще бъдат обявени на търг това лято е и, тухлена къща в град Обърн с площ от 8850 кв. фута (822 кв. м) с осем спални, шест бани и огромен гараж, ползвана именно от надзирателите на затвора в близост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още