IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Алтернативните имоти стават все по-апетитни за инвеститорите

Болниците и студентските общежития носят по-висока възвращаемост и стабилни приходи, но и известни усложнения

11:12 | 18.04.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Алтернативните имоти стават все по-апетитни за инвеститорите

Две предстоящи сделки за студентски общежития във Великобритания на обща стойност 1,4 млрд. паунда са поредното доказателство за апетита на инвеститорите към алтернативни имоти в Европа, пише Wall Street Journal.

Barclays Capital PLC е на път да продаде мажоритарния си дял в University Partnerships Programme, която има 22 хил. студентски стаи, на холандския пенсионен фонд PGGM за 1 млрд. паунда.

В същото време американския гигант Blackstone Group L.P. се очаква да продаде студентските си блокове Nido в Лондон на Round Hill Capital за над 400 млн. паунда.

И двете сделки ще бъдат приключени през следващия месец, твърдят експерти, цитирани от изданието.

Наблюдатели на сектора посочват, че международните инвеститори в имоти все по-често търсят възможности за закупуване на студентски жилища, здравни съоръжения и хотели в Европа.

Докато някои инвеститори се ръководят от възможността за по-висока възвръщаемост и по-стабилни потоци на приходите, други просто не могат да намерят добри сделки в традиционните сегменти на бизнес и офис имотите заради недостига на качествено предлагане.

Според експерти сегментите на студентските жилища и здравеопазването предлагат стабилен и нецикличен доход на инвеститорите, както и дългосрочни договори за наем за период от около 15-25 години. В същото време при тях има високи нива на заетост и нисък процент на неплащане на наемите.

Инвестициите в здравни имоти например се очаква да нараснат до 500 млн. паунда през тази година спрямо 300 млн. паунда през 2011 г.

Конкуренцията във Великобритания вече се засилва. Притокът на инвестиции на пазара на жилища за студенти се очаква да надхвърли 2 млрд. паунда през 2012 г. в сравнение с 950,6 млн. паунда през 2011 г.

От началото на тази година са сключени 11 сделки за 337,4 млн. паунда.

Подобни нишови активи обаче носят известни усложнения. Да се намери подходящо място за болници, студентски общежития или хотели, особено на сносна цена, не е лесно, твърдят играчи от бранша.

Във Великобритания например, заради ограничителния режим за градско планиране, на строителите им е трудно да преустрояват съществуващи сгради в студентски жилища, а по-големите нови проекти обикновено срещат отпор, посочва Филип Хилман, директор в JLL.

Частната инициатива при студентското настаняване обаче е силно ограничена почти навсякъде в Европа. Малко са и строителите, които се заемат с толкова специфични проекти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още