IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чужд фонд търси купувач на проект за мол в Бургас

ECDC, който има проекти за четири мола у нас, оценява проекта си на около 4,1 млн. евро

14:29 | 06.06.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Чужд фонд търси купувач на проект за мол в Бургас

Инвестиционният фонд European Convergence Development Company plc (ECDC), който има проекти за четири мола у нас, обяви, че смята да търси начини за продажбата на своя проект в Бургас.

Търговският парк в Бургас бе започнат през 2007 г., съвместно с пловдивското дружество Сиенит Холдинг АД в проект, в който бе планирано да бъдат инвестирани 60 млн. евро.

Според първоначалните планове проектът, наречен „Търговски парк Крайморие“, трябваше да бъде завършен в края на 2010 г. Впоследствие обаче проектът бе спрян в очакване на по-добри пазарни условия.

Към момента той продължава да бъде замразен, като от фонда „търсят подходящ начин за реализация на основния актив“.

Въпросният основен актив на проекта е земята, върху който щеше да бъде изграден паркът, която бе оценена на 4,1 млн. евро. Освн нея и акционерния заем, проектът няма други големи активи и пасиви, уточняват от фонда.

Фондът притежава 60% от проекта в Бургас, като останалите 40% са използвани като гаранция срещу заем, предоставен от фонда на Сиенит.

Оценка

От ECDC предвиждат два варианта, според които Сиенит или ще изплати остатъка от своя кредит, към момента на стойност 2,1 млн. евро, или няма. При първия вариант делът на фонда в мола се изчислява на стойност 2,5 млн. евро, заедно със сумата по кредита, потенциалната стойност на собствеността върху проекта се изчислява на 4,6 млн. евро. При втория фондът ще поеме контрол над 100% от собствеността върху проекта на стойност 4,1 млн. евро.

В тази връзка от компанията са решили да приемат консервативен подход за оценката на актива, отбелязвайки сумата от 4,1 млн. евро в своя баланс.

Наред с това смесеното дружество между фонда и Сиенит е трябвало да завърши проекта до края на 2010 г., като в противен случай дължи обезщетение от 2 млн. евро. Въпреки че тази сума може да бъде предоговорена, от фонда са приели негативен сценарий, при който тя ще бъде изплатена изцяло, в резултат на което потенциалната стойност на актива е 2,1 млн. евро.

Търговският парк в Бургас е разположен в южната част на града, като теренът има и лице на пътя към Созопол.

Проектът предвижда изграждане на търговски помещения с брутна площ от 50 хил. кв. м и 45 хил. кв. м отдаваема площ. Той ще има хипермаркет, магазин за електроника, направи си сам, мебелен магазин, модни бутици и др.

Наред с това ECDC е инвеститор и в Galleria Plovdiv, отново в смесено дружество със Сиенит, както и в Mega Mall Rousse и в Trade Centre Sliven.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:57 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още