IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Варна отбелязва 3-годишнината от битката за Морската градина с нов протест

Напрежението сред гражданите расте, обмисля се протестните действия да бъдат изтеглени за по-предна дата

19:25 | 09.07.12 г. 4
Варна отбелязва 3-годишнината от битката за Морската градина с нов протест

Напрежението сред гражданите на Варна заради застрояването на крайбрежната алея пред Морската градина продължава да расте. Засега е насрочен протест, който трябва да се състои на 23 юли. Тогава се навършват три години, откакто гражданите на Варна изпратиха първата протестна декларация до премиера Бойко Борисов заради застрояването на Морската градина и крайбрежието пред нея. 

В момента обаче се обмисля дали демонстрациите да не бъдат изтеглени за по-ранна дата, съобщи за Investor.bg арх. Калина Павлова от “Зелените”.

В началото на юли общинският съвет в града прие общия устройствен план, с който се забрани строителството в Морската градина от местността Салтанат до Евксиноград. Решението на общинарите обаче не засегна пректът “Алея първа”, който предвижда мащабно застрояване на крайбрежието по протежение на парка.

Днес граждани на Варна са успели да разговарят с министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова, която беше на посещение в града.

Арх. Павлова посочи, че гражданите не са били допуснати до срещата на министъра с кмета и областния управител на града Кирил Йорданов и Данчо Симеонов. При тях е успял да влезе единствено бившият ни външен министър Иван Станчов, а в последствие министър Павлова се е съгласила да изслуша хората в присъствието на Йорданов и Симеонов.

Лиляна Павлова е казала, че ще изчака резултатите от проверката на проектантския екип, който е изготвил общия устройствен план на Варна, като документът най-вероятно ще бъде одобрен през септември.

Гражданските организации преди дни сезираха Комисията за защита от дискриминация, че частни лица са плащали на проектантския екип да подготвят общия устройствен план на Варна, като върху определени територии е заложено мащабно застрояване без да са посочени мотивите за това.

Отделно Община Варна също проверява как е протекъл процесът по проектирането, но писмото на кмета Кирил Йорданов до проектантите е изпратено на 22 юни – ден преди заседанието на комисията по архитектура на общинския съвет във Варна и малко преди окончателното гласуване на общия устройствен план от общинарите в града, коментира арх. Калина Павлова.

Министър Лиляна Павлова е казала още, че не е запозната и с решение на предшественика й и настоящ президент Росен Плевнелиев строителното министерство да предостави информация на гражданските сдружения, които се борят срещу застрояването на Морската градина, по проверката на сделката за земята, върху която се изгражда “Алея първа” във Варна. Заради непредоставянето на исканата информация неправителствени организации в момента съдят строителното министерство, обясни арх. Калина Павлова.

Тя припомни също така, че през миналата година граждански сдружения започнаха трасиране на крайбрежната линия, където се изгражда проектът “Алея първа”. Геодезическите измервания са показали, че територията между брега и защитната дамба би следвало да бъде изключителна държавна собственост, тъй като е отвоювана от акваторията на морето.

Областният управител Данчо Симеонов обаче е категоричен, че терените са частна собственост и геодезическите измервания са направени неправомерно.

Миналата седмица “Зелените” поискаха кметът на Варна незабавно да предостави пълната налична документация за проекта и да бъде направена проверка от Прокуратурата. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
Политиците ги остави на страна!:) Те са марионетки. Изобщо няма значение кой е на власт! На практика властта не е сменяна. Менят се, само изразителите и. Демокрацията у нас е бутафорна, тъй като не произхожда от ДЕМОСА ! :) Наглостта идва от "бизнеса" /имам предвид "бизнеса" а не хората с едно две магазинчета, сергийка, салонче или дребно производство// ! 23 години не стигат ли, за да се забележи това!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
SEBULBA
преди 11 години
Данчо си е нагло ВКР-це. Поредната ГЕРБ-аджийска ***, която трябва да бъде изчистена. Впрочем не е тайна, че ГЕРБ са политическото крило на ***...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
..плажната ивица беше не повече от метър два преди да започне отвесния скат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
" Геодезическите измервания са показали, че територията между брега и защитната дамба би следвало да бъде изключителна държавна собственост, тъй като е отвоювана от акваторията на морето.Областният управител Данчо Симеонов обаче е категоричен, че терените са частна собственост и геодезическите измервания са направени неправомерно."Ха.... та всеки варненец на около моята възраст и по възрастен от мен помни, че там беше море. Ходили сме толкова пъти на плаж там, преди да построят крайбрежния път и буните! Егати наглостта! Разбира се че е отвоювана от морето тази земя! :D :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още