IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нов възход на развиващите се пазари на имоти, този път без Източна Европа

Развиващите се пазари привличат с благоприятни демографски фактори, стабилен фундамент и растяща средна класа

12:41 | 10.07.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Небостъргачи в Истанбул. <em>Снимка:&nbsp;HerrVorragend / Christian. <a href="http://creativecommons.org/licenses/by-nd/2.0/" target="_blank">Лиценз: Creative Commons</a></em></p>

Небостъргачи в Истанбул. Снимка: HerrVorragend / Christian. Лиценз: Creative Commons

Централна и Източна Европа (ЦИЕ), която доскоро бе една от предпочитаните дестинации за чуждестранните инвеститори в имоти, изглежда отстъпва място на други региони, чиито пазари напоследък привличат все повече капитали.

Ново проучване показа, че обемът от инвестиции в ЦИЕ за първото полугодие се е свил с 60% на годишна база.

Същевременно други региони продължават да провокират интереса на инвеститорите, които търсят възможности за регионална диверсификация на своите портфейли.

„Сега е подходящ момент за инвестиции в развиващите се пазари, особено онези, които се нуждаят от адекватни чуждестранни инвестиции за развитието на модерни недвижими имоти и инфраструктура в своята икономика“, коментира Елиът Глосиуш, директор Инвестиции в базираната в Люксембург инвестиционна компания ImmoFinRE, която наскоро обяви, че е привлякла 115 млн. евро за свой нов глобален фонд.

ImmoFinRE II SICAV FIS – Global цели да се възползва от по-силните фундаменти в повечето развиващи се пазари, включително двуцифрен ръст на покупателната способност, благоприятни демографски характеристики, стабилни нива на задлъжнялост в публичния и частния сектор и дефицит на качествени имоти. 

Компанията ще търси опортюнистични инвестиции, както и съвместни проекти с местни партньори, наред с отделни инвестиции в проблемни активи.

Фондът ще е насочен към всички сегменти от пазара на имоти с предпочитание към достъпни жилищни проекти за растящата средна класа.

Азия и Латинска Америка ще представляват основните цели за инвестиции, както и някои конкретни пазари като Турция.

Фондът вече е набелязал инвестиции за около 50% от капитала си, които ще осъществи чрез фондове, насочени към Бразилия, Мексико, Колумбия, Перу, Доминиканската република, Панама, Китай, Макао, Индия, Канада и Турция.

В един свят, изпълнен с несигурност, осигуряването на диверсификация чрез реални активи в глобален план трябва да е част от стратегията на всеки инвеститор, за да понижи волатилността на своя портфейл, като в същото време се възползва от силния ръст, засвидетелстван на развиващите се пазари, коментира Алберик Браас, изпълнителен директор на компанията.

Фондът ще цели да постигне 14% вътрешна норма на възвръщаемост за период от осем години.

Последна актуализация: 09:26 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още