IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Директна покупка на имот или инвестиция в акции на компании от сектора

Еднозначен отговор на този въпрос не съществува, но предимствата и недостатъците на всяка от стратегиите могат да бъдат изброени

12:58 | 12.07.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Директна покупка на имот или инвестиция в акции на компании от сектора

Акции в компании за имоти

Както и при покупката на имоти, има различни начини за инвестиции в акции. Един от по-традиционните подходи е да купите дялове в компании за строителство на имоти.

Днес на разположение са много повече възможности, благодарение на популярността на инвестиционните тръстове за имоти. Тези компании използват капиталите на инвеститорите, за да могат от своя страна да купуват имоти или активи, свързани с пазара на имоти, според своята стратегия. След това те са задължени да разпределят 90% от своя облагаем приход под формата на дивидент.

Предимства

- По-малък обем необходим капитал
- Високо ниво на диверсификация
- Няма нужда от пряко участие
- Висока ликвидност
- Сравнително по-улеснен процес

Недостатъци

- Време, свързано с избор на компания/фонд и подходящ момент за покупка и продажба на акциите
- Липса на контрол над инвестициите
- Волатилност
- Въпреки богатия избор вие сте ограничени до това, което се предлага на пазара

Като цяло индиректните инвестиции в имоти имат редица предимства. На първо място вероятно е, че този тип инвестиции са значително по-лесни. Не е нужно да имате специализирани познания за пазара на имоти, нито да управлявате актива или да се грижите за поддръжка, охрана и т. н.

Дори да не сте сигурни в собствените си инвестиционни умения, можете да се доверите на многобройните консултанти и съветници. Не разполагате с капитал? Можете да започнете почти без нищо

Ако не разполагате с много време да се грижите за инвестициите си, то този вариант вероятно е по-добър за вас. От другата страна са липсата на контрол, който преотстъпвате изцяло на компанията или мениджъра.

Изборът на емитент също може да се окаже труден процес, тъй като на пазара има безброй компании и фондове, всеки с различна стратегия и умения. Затова все пак трябва да сте сигурни, че познавате пазара и основните специфики.

Значително по-голямата волатилност на портфейла ви също може да се окаже неприятна изненада. Дори промяната да е положителна, изисква се да следите цените и да взимате решения своевременно.

Въпреки че няма еднозначен отговор коя стратегия е по-подходяща в конкретен случай, инвестициите в имоти могат да донесат добра доходност, но същевременно крият и големи рискове.

Преди да вземете каквото и да било решение е нужно да се информирате много добре относно всички основни фактори, свързани с пазара, конюнктурата, компанията или фонда, ако купувате акции, или имота, локацията и собственика в случая, когато купувате имот.

В някои случаи може да се окаже удачно да ползвате услугите на специалист, консултант, юрист, оценител, брокер и друг вид професионалист.

Уверете се, че сте изцяло наясно с вашите задължения, произтичащи от конкретната покупка във връзка с данъци и такси, особено в случаите, в които купувате имот.

Заб. Статията е с коментарно-аналитичен характер и не представлява препоръка за каквото и да било инвестиционно решение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:08 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още