IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Имотите в Германия продължават да се възприемат като сигурно убежище в кризата

Експерти посочват, че германският пазар на имоти не е застрашен от балон

10:38 | 15.08.12 г.
Имотите в Германия продължават да се възприемат като сигурно убежище в кризата

Въпреки че носят изключително ниски или дори отрицателни доходи, германските облигации не са загубили интереса на инвеститорите, търсещи сигурно убежище в нискорискови активи заради кризата в еврозоната, пише CNBC.

На хоризонта обаче се появява един нов клас активи, който според мнозина има огромен потенциал. Инвеститорите се стичат към германския пазар на недвижими имоти, привлечени от нарастващите цени, ниските ипотечни лихви и стабилните макроикономически прогнози.

Според Хелге Шойнеман, директор на отдела за изследвания на Jones Lang LaSalle в Германия, основните купувачи на имоти са застрахователни компании, пенсионни фондове и фондове от отворен тип. Повечето са местни играчи и се интересуват главно от съществуващи имоти в западните градове Хамбург, Франкфурт и Дюселдорф, а не от ново строителство.

Номиналните цени на жилищата в Германия паднаха с около 10% между 2000 г. и 2005 г., след което в продължение на четири години до 2009 г. бяха без промяна, преди да започнат да нарастват с по 2-3% годишно през последните две години.

Цените са по-високи в най-големите градове, както и в източната част на страната, включително и в Берлин, тъй като хората се изселват на запад в търсене на работа и по-добри възможности.

Според Шойнеман за разлика от много американци и британци, германците нямат проблем да живеят под наем и не мечтаят да притежават собствен дом. Освен това на пазара не се предлагат ипотеки с опция за 100% финансиране на сделката, а купувачите често трябва да осигурят първоначална вноска, достигаща до 30%. Тези фактори дават известно обяснение на въпроса защо цените продължават да са сравнително ниски.

В свой доклад Deutsche Bank посочва, че въпреки дълбогата глобална рецесия през 2008-2009 г., от 2005 г. насам Германия отчита среден икономически растеж от 2% годишно спрямо по-малко от 1% между 2000 г. и 2005 г. Икономиката и цените на имотите се развиват по един доста сходен начин. Наблюдаваното напоследък повишение на жилищните цени върви ръка за ръка с прираста на разполагаемите доходи, така че съотношението между цените и доходите остава без промяна.

Експертите са на мнение, че в близко бъдеще Германия ще запази статута си на сигурно убежище, което ще поддържа цените и вероятно те ще нарастват по-бързо в градовете с над 500 000 жители.

Шойнеман също вярва, че цените са в съответствие с основните икономически показатели, ето защо експертът не е съгласен с мненията, че на германския пазар на имоти е на път да се оформи балон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още