IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската атака на пазарите на ваканционни имоти се засилва

България, Хърватия, Кипър, Черна гора, Турция и Испания са предпочитаните от руснаците пазари

14:29 | 24.08.12 г.
Руската атака на пазарите на ваканционни имоти се засилва

Броят на руснаците, които купуват ваканционни жилища в чужбина, нараства главоломно през последните години, пише онлайн изданието Property Abroad.

Преди няколко години малцина богаташи от страната разполагаха със средствата, нужни за покупка на къща извън бившия Съветски съюз, но днес огромен брой хора от средната класа се насочват към имоти край морето, въпреки сериозния риск да затънат в дългове.

Редица купувачи смятат покупката на имот в чужбина за инвестиция, а спадът на цените поради финансовата криза в еврозоната в държави като Кипър, Испания, Португалия и Франция привлича много руснаци към тези пазари.

По данни на Министерството на правосъдието в България близо 350 хил. руснаци вече притежават жилища в страната, посочва изданието.

В Западна Европа руснаците са петата по големина група купувачи по размер на инвестициите.

Руските граждани проявяват най-голям интерес към сделка с ваканционни жилища в България, Хърватия, Кипър, Черна гора, Турция и Испания.

Според Олег Репченко от Центъра за анализи на пазара на имоти в Москва, ако кризата в еврозоната се влоши, цените на имотите ще продължат да падат, като спадът може да достигне дори 50% на някои пазари.

Анализатори твърдят, че пазарът на имоти във Франция има потенциал да падне с още 20% до 2013 г.

Броят на руснаците, готови да отделят до 25 хил. долара за покупка на имот в чужбина, е нараснал значително. В същото време обаче хората, готови да похарчат между 60 и 120 хил. долара е намалял.

Тази тенденция се наблюдава от 2007 г. насам и е показател за разрастването на средната класа в Русия, където хората купуват имоти в чужбина за собствените си нужди, а не като инвестиция.

Руснаците са известни с това, че често стават жертва на "сделки", предлагани им от непочтени продавачи без нужните разрешителни, предупреждава агентът на недвижими имоти Генади Гудов.

Той посочва, че сънародниците му често купуват къщи в курортни градове от емоционални подбуди, след като са били на почивка и са видели красивите бели плажове там.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още