IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С 80% се е свило жилищното строителство в Гърция за пет години

Ситуацията на пазара остава неприятна и продължава да се влошава непрекъснато, пишат гръцките медии

14:21 | 19.09.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
С 80% се е свило жилищното строителство в Гърция за пет години

Жилищното строителство в Гърция се е свило с 80% през последните пет години, сочи официалната статистика.

Картината на пазара на недвижими имоти в страната продължава да бъде неприятна, а светлина в тунела все още не се вижда. Това говорят данните на гръцкия статистически институт ELSTAT, цитиран от гръцкия ежедневник Imerisia.

Пазарът все така се намира в състояние на свободно падане, тъй като секторът бе един от най-тежко засегнатите от икономическата криза.

Информацията на института показва, че досега 2012 г. се оказва изключително трудна за имотите, като ситуацията се очаква да се влоши още повече през останалата част на годината, пише изданието.

През първото тримесечие на 2012 г. бяха изградени едва 5 237 жилища. За сравнение техният брой за същия период на 2007 г. бе почти 26 хил., или спадът за тази година е 80% в сравнение с преди пет години.

Спадът е драматичен, а ситуацията непрекъснато се влошава, пише изданието.

За цялата 2007 г. броят на новозавършените жилища бе близо 104 хил. До 2010 г. той бе паднал наполовина до 52 хил., а през миналата се понижи още повече – до едва 30 хил. жилища.

Предвид данните за пазара досега през 2012 г. дори броят от миналата година изглежда невъзможен за достигане.

На база данни на ELSTAT за юни броят на издадените разрешителни за строеж на жилищни и търговски сгради бе 1962, или с 42% по-малко от юни 2011 г. Разрешителните са за сгради с площ от почти 300 хил. кв. м, което от своя страна е с близо 41% по-малко от миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още