IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще спъне ли Санди възстановяването на имотния сектор в САЩ?

По изчисления на компанията CoreLogic на риск от щети са изложени жилища за общо 88 млрд. долара в седем щата

13:49 | 30.10.12 г. 2
<p>
	Бурята разруши стотици жилища в Щатите. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Бурята разруши стотици жилища в Щатите. Снимка: Ройтерс

Възстановяването на сектора на имотите в САЩ, което набира сила от началото на тази година, е изправено пред поредната пречка заради наводненията и щетите от урагана Санди, пише Bloomberg.

Бурята разруши жилища в щатите по източното крайбрежие, на които се пада една от всеки пет продажби на имоти в САЩ. Редица вътрешни райони са застрашени от наводнения и прекъсване на електричеството.

Кредиторите преустановиха сделките, а компаниите за недвижими имоти прибраха табелите "Продава се" от предлаганите имоти, за да не бъдат издухани от мощните пориви на вятъра.

Санди предизвика предупреждения за животозастрашаващи ветрове, изпразни улиците на най-големите градове в САЩ, парализира системите за масов транспорт и заля района с бури, дъждове и дори сняг.

Въздушните превозвачи отмениха 9 500 полета, а търговията на фондовите борси бе преустановена по метеорологични причини за първи път от 1988 г. насам. Експерти твърдят, че загубите могат да надвишатт 20 млрд. долара, като от тях между 5 и 10 млрд. долара са застраховани.

По изчисления на компанията CoreLogic на риск от щети са изложени жилища за общо 88 млрд. долара в седем щата. В Ню Йорк евентуалните поражения са за 35,1 млрд. долара, следван от Ню Джърси - 22,6 млрд. долара, Вирджиния - 11,3 млрд. долара, Масачузетс - 7,8 млрд. долара, и Мериленд, Делауеър и Пенсилвания - общо за 11 млрд. долара.

Бурята може да засегне и бизнес имотите и ценните книжа, обезпечени с ипотеки. Заради нея Wall Street замрази продажби на облигации за бизнес имоти на стойност около 3 млрд. долара, включително заеми за търговски центрове, хотели и офис сгради.

В дългосрочен план Санди може да влоши и ситуацията с имотите под възбрана, чиито собственици нямат достатъчно ресурс или намерение да ги поддържат, а компаниите, обслужващи заемите, не са отговорни пред закона да го правят, твърди Крис Уейлън от Tangent Capital Partners LLC.

Бурята затвори и много съдилища, работещи по искове за възбрана върху имоти, което допълнително ще забави процеса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Разбира се. Колкото е по-голямо едно бедствие - толкова е по-силна и реакцията за възстановяване. Ако пък вземе та дойде и една трета световна война - какъв ръст ни чака след това !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
lyusien
преди 11 години
Следете внимателно ръста на Б В П на американската икономика за четвъртото тримесечие Ще бъдете изненадани Вероятно около 3 % а може и по-висок Ще бъдат налети доста пари за преодоляване на последствията в тази част на С А Щ - частни и държавни Основния двигател на разтежа -потреблението ще има ръст над 5 % - ще нарастне жилищното строителство индустрията и запасите Цените на нефта ще паднат и търговския баланс ще бъде по-добър Следете внимателно американската икономика
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още