IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ураганът Сaнди парализира американското източно крайбрежие

Щетите за икономиката може да достигнат 35 млрд. долара, изчисляват икономисти

07:47 | 30.10.12 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Гъсти облаци се стелят над Манхатън. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Гъсти облаци се стелят над Манхатън. Снимка: Ройтерс

С пълната си ярост суперураганът Сaнди нахлу на американското източно крайбрежие. С постоянни ветрове със скорост от 130 километра в час и проливни дъждове центърът на урагана достигна в понеделник вечерта местно време (03.00 часа българско време) южната част на щата Ню Джърси в близост до Атлантик Сити.

Националният център за ураганите (National Hurricane Center) го квалифицира като посттропически циклон. Това обаче не го прави по-малко опасен: поривите му все още имат силата на ураган.

В много градове улиците са наводнени. Бурята засегна пряко още в първите часове на континента над 3 млн. американци. Органите наредиха на над 1 млн. души да се евакуират далеч от бреговете.

Около час след като Сaнди беше в околностите на Атлантик сити в Ню Джърси, медиите съобщиха за пет жертви. Първият смъртен случай в САЩ от бурята бе причинен на човек в Куинс, Ню Йорк. Също така там клон на дърво е минал през покрива на дървена къща.

В най-старата атомна електроцентрала в САЩ заради наводнения в резултат на бурята се е включила алармата. Централата Oyster Creek в Ню Джърси бе изведена от мрежата още преди пристигането на Сaнди.

По данни на агенцията за ядрено регулиране около 19 ч. местно време е обявено "необичайно събитие", когато водата е достигнала определена височина. Близо два часа по-късно ситуацията вече е повишена в "алармено състояние", второто най-ниско предупреждение от четири нива.

Според официалните данни всички американски атомни електроцентрали остават в безопасно състояние. Водите близо до Oyster Creek  (в близост до Атлантическия океан) се очаква да се върнат до нормалното си равнище в рамките на следващите часове.

Oyster Creek бе присъединена към мрежата през 1969 г. и предоставя девет процента от консумираната в Ню Джърси електроенергия, предава Ройтерс.

В разгара на бурята Сaнди в Ню Йорк кметът на града Майкъл Блумбърг призова хората в никакъв случай да не излизат по улиците. "Където и да сте: стойте там", каза Блумбърг в понеделник вечерта в кметството.

Същевременно той призова да не се викат спасителни екипи заради повреда на имущество или леки наранявания: "Обадете се само, когато става въпрос за живот и смърт". 

Ураганът Сaнди се очертава да бъде една от най-големите бури, връхлетявали някога САЩ. Заради урагана само в Ню Йорк почти 400 000 жители на града са напуснали домовете си. Като цяло от бедствието ще бъдат засегнати около 60 млн. Американци, изчислява енергийният оператор National Grid.

Последна актуализация: 19:56 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
stone kold
преди 11 години
народът не иска войни а хибридите дето се крият в подземните бункери и тези в овалния кабинет
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
nelva
преди 11 години
*** много вярно във Вашите думи.Старата наша поговорка с пълна сила важи за тях.Копаят гробове навсякъде по-света и Господ,на който лицемерно се молят,не ги забрави,а ги наказа жестоко.Дано народа им си вземе поука и не иска вече войни по света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
the_evil_lord_Darth_
преди 11 години
ДНЕС НА ФОНДОВАТА БОРСА МЕТАТ МУХАЛА СИ!НЕ СЕ ЛИ ПОУЧИТЕ, ЧЕ НЕ Е ПРАВИЛНО ПО ЦЯЛ ДЕН ДА ТРОШИТЕ ПЛАНЕТАТА И ДА УЧИТЕ ХОРАТА КАК ДА ЗАБОГАТЕЯТ С ИКОНОМИИ, ЩЕ ВИ ПЛИСНА ОЩЕ ЕДНА ВЪЛНА ОТ МОИТЕ, ЗА ДЕ СЕТИТЕ ЧЕ КОЛКОТО ПОВЕЧЕ ГОВОРИТЕ ЗА МУХЪЛ ИКОНОМИИ И ВОЙНА - ТОЛКОВА ПО-МОКРО СТАВА ПРИ ВАС!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още