IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Исландия обмисля възможности за ограничаване на чуждите инвестиции в имоти

Заради ограниченията срещу изтеглянето на капитали по време на кризата, местният пазар на имоти привлече инвестициите и отново е заплашен от балон

17:37 | 06.11.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Исландия обмисля възможности за ограничаване на чуждите инвестиции в имоти

Исландските законодатели търсят начин да предпазят икономиката на страната от нов имотен балон, след като чуждите инвеститори започнаха отново да наливат пари в сектора на имотите, пише Bloomberg.

Според оценките на исландската национална статистика цените на апартаментите са нараснали със 17 на сто от април 2010 г. досега и са само с 1,7% под предкризисния пик от март 2008 г.

Бумът се дължи на валутните ограничения, които правителството в Рейкявик наложи през 2008 г., за да предпази кроната от колапс, след като най-големите банки в страната спряха да плащат дълговете си.

Тези рестрикции подпомогнаха възстановяването, като ограничиха изтичането на капитали, но заради валутния контрол свободните средства се насочиха към една от малкото налични по-дълосрочни възможности за инвестиции – имотите.

"Има основания да се проучи дали парламентът да не приеме законодателство, с което да се ограничат възможностите за инвестиции на притежателите на крони извън страната“, коментира председателят на икономическата комисия в исландския парламент Сигридур Ингибьорг Ингадотир.

Тя допълни, че ако се приеме такова рестриктивно законодателство, ще се наложат ограничения на инвеститорите да правят вложения в имоти в Исландия чрез офшорни фондове.

Ингадотир коментира, че капиталовият контрол е създал изкривена ситуация, при която икономиката на страната всъщност изглежда по-добре, отколкото е реално. „Живеем в един изкуствено създаден свят що се отнася до исландската крона“, каза тя.

Заради този „изкуствен свят“ обаче в момента средната цена на едно жилище в Исландия е нараснала до 34,2 млн. крони (270 хил. евро), а продажбите на имоти до края на октомври са скочили с 88% на годишна база.

Исландия успя да излезе от рецесията и икономиката й се възстановява с доста по-бързи темпове в сравнение с другите европейски държави. Очаква се тази година брутният вътрешен продукт (БВП) да отбележи ръст от 3,1% и 2,2% през 2013 г., след като през 2009 г. се сви с 6,8%, а през 2010 г. - с още 4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:00 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още