IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След Санди имоти в североизточните щати се продават с големи отстъпки

Регионът вече е обект на интерес от страната на инвеститори, които търсят подценени имоти

13:55 | 21.11.12 г.
<p>
	Заради нанесените поражения много потенциални купувачи са скептични към инвестицията в имот на брега. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Заради нанесените поражения много потенциални купувачи са скептични към инвестицията в имот на брега. Снимка: Ройтерс

"Отстъпка от цената при бърза продажба!" - това гласи обява на Майк Монталбано в Craigslist, с която той се надява да продаде жилището си с три спални, преди да се премести, за да започне нова работа, пише Ройтерс.

Всичко в дома е ново. Има само един проблем - локацията. Имотът на Монталбано е в Томс Ривър, Ню Джърси – един от районите, пометени от урагана Санди миналия месец.

"Много хора се боят да са близо до водата. Преди всички искаха да живеят на брега. Сега тук е пълен хаос", споделя Монталбано.

Все пак, той има късмет. Жилището му е разположено на по-голяма височина и вълните, причинени от бурята, са наводнили двора му, но не са стигнали до самата къща. Това обаче не изкушава особено потенциалните купувачи.

Имотът се предлага за 245 900 долара, което е с около 5 хил. долара под първоначалната офертна цена. А дори и да успее да го продаде за тази сума, той ще загуби 40 хил. долара.

До момента Монталбано е получил няколко запитвания от кандидати за наем, но се бои, че те биха могли да увредят имота му. От друга страна той не вярва, че шансовете му за продажба са много добри. "Пазарът ще се съживи, но кой знае кога?", споделя той.

На този въпрос никой не може да отговори. Има няколко факта обаче, които агентите на недвижими имоти могат да посочат със сигурност.

Първо, на пазара на наеми в тези райони ще настъпи бум благодарение на комбинацията от собственици, загубили жилищата си, и работници, нуждаещи се от временно място за живеене.

Второ, планираните сделки за покупка ще се забавят, тъй като купувачите се опитват да преговарят, а банките изискват нови проверки и оценки.

И трето, инвеститорите, търсещи бързи продажби, ще започнат да се навъртат наоколо.

"Обаждат ми се хора с интерес към имоти на брега на океана, готови да платят веднага 500 000 долара", твърди Робин Шапиро, която има бизнес за имоти в Непонсит, Ню Йорк. "Това няма да се случи. Миналия месец имот в Непонсит се продаде за 5 млн. долара. Никой не се отказва лесно от тези крайбрежни къщи", посочва тя.

Историята може да оправдае думите й. В Южна Каролина, където ураганът Хюго помете бариерните острови през 1989 г., цените на жилищата скочиха рязко в годините непосредствено след природното бедствие и оттогава непрекъснато вървят нагоре.

Търговците в районите, засегнати от Санди, могат само да се надяват на подобно развитие. За момента обаче хората са предпазливи и несигурни, а всеки, готов да купи имот по тези места, поема риск.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още