IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Камарата на представителите в САЩ одобри част от помощта за засегнатите от Санди

Ударените от урагана щати ще получат 9,7 млрд. долара, на 15 януари ще бъде гласувано отпускането на още 51 млрд. долара

19:16 | 04.01.13 г.
<p>
	Санди се оказа най-разрушителното и скъпо природно бедствие след урагана Катрина, който помете Ню Орлиънс през 2005 г. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Санди се оказа най-разрушителното и скъпо природно бедствие след урагана Катрина, който помете Ню Орлиънс през 2005 г. Снимка: Ройтерс

Камарата на представителите в САЩ одобри 9,7 млрд. долара помощ за пострадалите от урагана Санди въпреки съпротивата на консерваторите, съобщи говорителят на Камарата Джон Бейнър, цитиран от CNBC.

Очаква се Сенатът също да одобри законопроекта, отбелязва изданието.

Това е първата фаза от предложения пакет помощи за възстановяване на американското североизточно крайбрежие след Санди. Според новата програма на американския Конгрес на 15 януари трябва да бъдат гласувани допълнителни 51 млрд. долара.

Наскоро Федералната агенция за управление на извънредните ситуации предупреди, че средствата от националната програма, по линия на която се подпомага възстановяването на засегнати от природни бедствия региони, ще бъдат изчерпани още през следващата седмица, ако Конгресът не гласува допълнителни пари, за да бъдат задоволени всички искания за застрахователни обезщетения.

Консервативният Клуб за растеж призова законодателите да не приемат законопроекта и поиска Конгресът да се увери, че средствата ще се използват разумно, преди да гласува помощи от подобен мащаб. Освен това клубът настояваше извънредните харчове да се компенсират със свиване на други разходи.

“Конгресът не трябва да позволява на федералното правителство да го включва в застрахователната индустрия чрез разширяването на националната програма”, заявиха от групата.

Според правителствени данни са подадени около 140 хил. заявления за обезщетения по линия на програмата, от които 115 хил. са висящи в момента заради липсата на средства.

Санди се оказа най-разрушителното и скъпо природно бедствие след урагана Катрина, който помете Ню Орлиънс през 2005 г. Стихията порази 11 щата, като най-тежко е положението в Ню Йорк, Ню Джърси и Кънектикът.

Бурята е разрушила напълно или частично над 500 хил. сгради – жилищни, административни и други постройки. Досега за преодоляването на щетите са похарчени малко над 2 млрд. долара държавни пари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още