IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Левицата внесе в парламента предложението за анкетна комисия заради дюните в Несебър

Коалиция за България обвини управляващите, че от сделките се облагодетелстват близки до властта фирми

11:20 | 11.01.13 г.
<p>
	Теренът беше подравнен и подготвен за строителството на мащабен комплекс. <em>Снимка: БТА</em></p>

Теренът беше подравнен и подготвен за строителството на мащабен комплекс. Снимка: БТА

Левицата внесе в деловодството на парламента проекторешение за създаване на анкетна комисия за проверка на сделките с дюните в Несебър, предаде БТА.

Вносителите предлагат комисията да е в състав от 6 депутати -  по един от всяка парламентарна група и един независим, а срокът й на действие да бъде един месец.

Ангел Найденов от "Коалиция за България" изрази надежда в най-кратки срокове предложението да бъде разгледано в пленарна зала.

“Ще бъде интересно комисията да установи защо правителството, което твърдеше, че е несправедливо да се правят заменки и да се изключват земи от горския фонд с цел тяхното застрояване, продължава 3 500 сделки по закон от 2003 г., при положение, че има изцяло нов закон за горите от 2011 г., отбеляза Найденов.  

Според него от сделките с терените се облагодетелстват фирми, близки до управляващите, които купували земи по цени на базата на данъчни оценки.

Скандалът с терена в Несебър избухна в последните дни на 2012 г., като предизвика серия от проверки и уволнения. Впоследствие беше отменено и разрешителното за строеж върху територията, а собственикът на имота се закани да се обърне към съда.

Междувременно стана ясно, че временната анкетна комисия за борба с корупцията 
по високите етажи на властта се е самосезирала по казуса с продадените дюни край Несебър. 

Председателят на комисията Яне Янев предложи министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов и заместничката му Светлана Боянова да бъдат изслушани на заседанието й на 16 януари.

По-късно кметът на община Несебър Николай Димитров обяви, че общинската администрация ще обжалва констативните актове за административно нарушение, които бяха връчени на него, на главния архитект и на още един общински служител.

Димитров също така отхвърли обвиненията за саботаж на проверката на дюните. Кметът посочи, че актовете не отговарят на истината, а в деня на проверката общината е оказала пълно съдействие по изясняване на цялостната ситуация за преотредените държавни имоти. 

От коалицията “За да остане природа в България” пък за пореден път посочиха, че ненаказуемата и неконтролируема корупция е довела до унищожението на дюните и защитените територии по Черноморското крайбрежие.

Организацията настоява за разширяването на възможностите за обществен контрол върху институциите.

*Актуализирано към 14.35 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:33 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още