IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Б. Петков: Земя ще продават инвеститори-камикадзета и някои фермери

Брокери, които говореха, че 1 700 евро на кв. м. е добра цена за апартамент във Варна, сега хвалят инвестицията в земя, сподели председателят на БАСЗЗ

19:16 | 25.01.13 г. 18
<p>
	Борислав Петков,&nbsp;председател на УС на&nbsp;Българската асоциация на собствениците на земеделски земи.&nbsp;<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Борислав Петков, председател на УС на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи. Снимка: Investor.bg

Ръст на обработваемата земя

Около 8% е увеличението на обработваемите площи в допустимия слой (с право на субсидии) през 2012 г., като очакванията са ръстът през 2013 г. да е с подобни темпове. Има места, където се започна земеделско производство, след като повече от 20 г. не се е развивало такова. И малкото хора, останали в населените места, са доволни и щастливи.

Това
са положителни социални фактори, които няма как да бъдат пренебрегвани.

Прогнозите за цената на земята през 2013 г.

Броят на сделките и количеството изтъргувана земя през 2013 г. ще е по-малък поради факта, че пазарът ще се формира главно от вторичния. На първичния сделките са трудни, защото има много наследници, а двама или повече са в чужбина. Също така наследниците нямат интерес да продават 15 дка в отдалечено землище, защото разходите за сделката може да достигнат 30-50% от стойността на сделката.

Цените на първичен пазар ще падат, а на вторичен ще са според добавената стойност на самия парцел.


Ако сега казваме, че пазарът на жилища е станал балон, то за да не стане така и със земята е важно правилно да поднасяме на обществото какво се случва на него. Виждам коментари от посредници, които никога не са инвестирали, добавили стойност и продали. Те казват „цената на земеделската земя ще върви нагоре“. Но не казват на първичен или на вторичен пазар. Имаше апартаменти по 1 200 евро, а сега цената е 600 евро. Това е подвеждане на камикадзетата.

Преди същите посредници казваха, че
1 700 евро на метър във Варна е добра инвестиция. Сега те казват, че потенциалът пред земеделската земя е голям, но купувачите трябва да са внимателни, алармира председателят.

Важно е да се знае, че голяма част от стойността на сделката остава в посредниците, често до 50%. Това е особено валидно, когато купувач е камикадзе и дори земеделски производител.

Пазар в Добруджа няма

В Добруджа няма пазар, е оценкта на Петков. Първо, там са първия и третия участник на пазара, производители и камикадзета, няма фондове. В момента инвестиционните фондове смятаме, че пазарът там не е интересен. Има ескалация на търсенето на земя между арендаторите в желанието им да наемат. Така рентите стигат 100-110 лв. За някои райони мисля, че това е таван, за други е резултат само от желанието за наемане и рентата е необмислена.

Броят
на сделките в Добруджа е изключително малък, просто няма продавачи, защото когато получавате рента по 110 лв. на декар и имате 50 дка, е логично да не продадете. Дано тази еуфория не доведе до много проблеми за камикадзетата. Те са чули че в Добруджа е най-хубавата земя, но и в Хасково зямата е хубава, а цената е 250-300 лв. до 400 лв. на декар в определени землища.

Свързани компании:

БГ Агро АД(BGAG)

Агрия груп холдинг АД(AGH)

Агро Финанс АД(AGF)

Булленд инвестмънтс АДСИЦ(LAND)

Адванс Терафонд АДСИЦ(ATER)

ЕЛАРГ Фонд за Земеделска Земя АДСИЦ - ликвидирано(4EC)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 20 rate down comment 3
trendline
преди 11 години
Земеделската земя е вечна бе хора. Дори и парите от рентата да изплати инвестицията за закупената земя за 20 години , пак е по-добре от инвестиция в жилище. Защото трябва да се яде. Производството на храни е важно за оцеляването /продължаването на рода а дали ще живееш в 80 или 200 м2 е от второстепенно значение. Населението ще расте като бр. и трябва да се изхранва т. е. вечен бизнес. Субсидиите от ЕС за земеделието само изкривиха пазара на храни и цените на земята.Грешно е да се субсидират големите стопанства. Те са достатъчно големи да се оправят и сами. трябва да се помага само на малките и средните и то докато стъпят на крака. По-голяма конкуренция - по разумни цени и избягване на картелни споразумения.Има голяма разлика между инвестиции и спекулации. Има голямо количество свободни (вкл. откраднати пари) които трябваше да се инвестират/изперат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 2
balkando
преди 11 години
Хубав анализ. Може би в прогнозата трябва да се добави, че е възможно през следващия период земеделските субсидии да намалеят заради борбата в ЕС, както и все още неизвестния резултат от изборите тази година. Това би се отразило неблагоприятно след 2013.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 3
balkando
преди 11 години
Хубав анализ. Може би в прогнозата трябва да се добави, че е възможно през следващия период земеделските субсидии да намалеят заради борбата в ЕС, както и все още неизвестния резултат от изборите тази година. Това би се отразило неблагоприятно след 2013.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 4
kalendar
преди 11 години
насоката на статията е много вярна-на места ще има колапс, просто има маймуни, които сами си режат клона.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 7
Боян
преди 11 години
Безспорно статията е добро, но като цяло според мен насочва читателите в грешната посока. Според мен цената на земята изобщо няма да тръгне надолу, като цяло това се опитва да ни внуши автора. Перспективите пред земеделието НИКОГА в България не са били по-добри. Мисля че още не е достигната максималната цена и дори тази година ще има отново ръст, причина за това има много не ми се изброяват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още