IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сингапур ще повиши данъците за луксозните и инвестиционните имоти

Сингапур се присъединява към Хонконг в разширяването на мерките против спекулациите на пазара на жилища

12:35 | 26.02.13 г.
Сингапур ще повиши данъците за луксозните и инвестиционните имоти

Сингапур планира да повиши данъците за собствениците на луксозни и инвестиционни имоти, след като цените на втория най-скъп пазар на имоти в Азия достигнаха рекорд, предаде Bloomberg.

По-високите данъци ще са в сила за собствениците на най-скъпите 1% от имотите, които живеят в собствените си жилища, или общо за около 12 хил. имота, обяви финансовият министър на Сингапур Тарман Шанмугаратнам. Той обаче не даде дефиниция за луксозен имот.

Правителството ще повиши и данъчните ставки за празните инвестиционни имоти и за имотите, отдавани под наем, допълни той.

Така Сингапур се присъединява към Хонконг в разширяването на мерките против спекулациите на пазара на жилища на фона на ниските лихви и притока на капитал, които засилват търсенето и правят жилищата недостъпни за местните граждани. Цените на жилищата в Сингапур достигнаха рекордни нива през четвъртото тримесечие, след като ръстът на броя на милионерите увеличи търсенето.

Само преди три дни Хонконг обяви, че увеличава данъците върху имотите. Местното правителство удвои налозите върху продажбите на имоти, струващи над 2 млн. конконгски долара (258 хил. щ.д.), като за първи път обект на мерките станаха и бизнес имотите.

"Данъкът върху имотите е данък върху богатството и се прилага независимо дали в имота живее някой, дали е празен или се отдава под наем", заяви Шанмугаратнам. "Хората, живеещи в най-скъпите жилища, трябва да плащат по-висок данък от останалите", допълни той.

За апартамент, обитаван от собствениците си в центъра на Сингапур с годишен наем от 70 хил. сингапурски долара (56 547 щ.д.), данъкът ще бъде увеличен с 5% до 2 780 сингапурски долара. Ако жилището се отдава под наем, налогът ще скочи с 21% до 8 500 сингапурски долара.

За къща с годишен наем от 150 хил. сингапурски долара на стойност 5 млн. сингапурски долара и доходност 3% данъкът ще бъде увеличен с 60% до 24 хил. сингапурски долара.

Новите налози ще влязат напълно в сила от януари 2015 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:43 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още