IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Богатите азиатци предпочитат пазара на имоти в Австралия

Цените на имотите в Сидни и Мелбърн са скочили съответно с 13 и 12% през миналата година

11:38 | 21.02.14 г.
Богатите азиатци предпочитат пазара на имоти в Австралия

Австралия - един от най-скъпите пазари на имоти в света, продължава да е най-предпочитаният избор на богатите азиатски инвеститори въпреки опасенията от балон. Това показва доклад на HSBC, цитиран от CNBC.

Цените на имотите в най-гъстонаселените градове в Австралия - Сидни и Мелбърн, са скочили съответно с 13 и 12% през миналата година, но страната продължава да привлича голям интерес сред най-богатите жители на Азия.

Над една трета от богатите азиатци в момента притежават инвестиционен имот в чужбина, като много от тях търсят възможности да вложат още средства в рамките на идните 12 месеца, твърди Алис Дел Вечио от HSBC в Австралия.

Според доклада Австралия в момента е водещата дестинация за чуждестранни инвестиции в имоти сред заможните индонезийци и е на второ място в класацията на малайзийците и сингапурците. Що се отнася до останалата част от Азия, 9% от богатите китайци имат инвестиции в австралийски имоти; в Хонконг този дял е 10%, а в Индия – 18%.

"Не е изненадващо, че Австралия има високо реноме сред богатите инвеститори в Азия. Според новите проучвания на HSBC Австралия продължава да е една от най-добрите страни за жиот сред хората, работещи в чужбина", отбелязва Дел Вечио.

"Популярността на Австралия се дължи и на общностните ѝ връзки с азиатските страни. Близо 70% от международните студенти в Австралия са от Азия, като много от тях остават в страната дългосрочно с цел работа или трайно установяване", допълва тя.

На фона на продължаващото силно търсене на имоти в Австралия някои анализатори предупреждават, че пазарът показват характеристики на балон, като има риск цените да се повишат до неустойчиви нива и да предизвикат рязък срив.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:33 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още