IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Купувачите на имоти във Венеция търсят спокойствие далече от центъра

Венеция се слави с едни от най-високите цени на жилищните имоти в Италия, но те са скромни в сравнение с Уест Енд в Лондон или Рив Гош в Париж

13:30 | 21.02.14 г.
Купувачите на имоти във Венеция търсят спокойствие далече от центъра

Посетителите на Венеция отдавна са примамени от сърцето на историческия град и неговите основни атракции: "Гранд Канал", мостът "Риалто" и площад "Сан Марко". Напоследък обаче една нова вълна от хора, търсещи втори дом, избират да загърбят центъра за сметка на едно по-автентично венецианско изживяване, пише Wall Street Journal.

В крайните квартали на Венеция кандидат-купувачите получават повече срещу парите си и намират покой от масовия туризъм, който често нарушава легендарното спокойствие на този град без коли. Там има процъфтяващи райони с обикновени магазини и необикновено спокойствие.

Венеция има шест квартала, или sestieri на италиански, като в елитните се намират най-известните дворци близо до "Сан Марко", заобиколени от трите страни от Гранд Канал. По-далеч се намират още други дворци, а туристите са по-малко. Те са на места като квартал Канареджио на северозапад и Катело на югоизток.

Според Лука Ничето, 37-годишен дизайнер от Венеция, в момента тези два района са "най-венецианските във Венеция". Той харесва местния и не толкова туристически дух в тях и въпреки че живее в друга част на града, би искал да се премести.

Кастело, където в миналото са били разположени корабостроителниците на Венеция, в момента е по-известен с Венецианското биенале - изложението, което се провежда през година в Джардини - един от парковете на града. Преди и след събитието районът съхранява местния си дух благодарение на пазара на площад Виа Джузепе Гарибалди, където много от хората говорят на венецианския диалект.

Канареджио, който започва от гарата на Венеция, включва Гето - район, в който миналото е живеела тукашната еврейска общност. Напоследък той се радва на засилена популярност сред младите, особено оживената улица "Фондамента делла Мизерицордия".

Венеция се слави с едни от най-високите цени на жилищните имоти в Италия, но те са скромни в сравнение с Уест Енд в Лондон или Рив Гош в Париж. Според местни експерти през последните 5-6 години те са почти без промяна. Някои апартаменти обаче се търсят много повече от други.

Скъпите и луксозни активи като основния жилищен етаж на венециански дворец, или piano nobile, чиято площ често достига 600 кв. м, в момента се продават трудно. По-активните участници в луксозния сегмент на пазара са международни купувачи, търсещи второ жилище. Като цяло предпочитанията са към по-малки имоти, чиято цена на кв. метър е по-висока.

Най-скъпите части на Венеция продължават да са Сан Марко и квартал Дорсодуро около двореца, принадлежал някога на Пеги Гугенхайм.

Апартаментите с две до три спални с тераса на горен етаж струват между 10 000 и 13 800 долара/кв. м, а в района около площад Гарибалди в Кастело цените се движат от 6800 до 9600 долара/кв. м.

И Канареджио, и Кастело обаче си имат своите недостатъци. Ако човек знае преките улици, може лесно да стигне пеша до почти всяка част в центъра на Венеция за около 30 минути, но късно вечер - след вечеря в ресторант на Сан Марко или пък при дъждовна буря разходка по тъмните и мокри улици едва ли е най-приятното изживяване. А чакането за вапорето - лодките, които служат за обществен транспорт в града, може да означава, че ще се приберете в къщи след час и дори повече.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още