IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищното строителство в Австралия прави крачка назад

Общите строителни дейности по нови жилища през последното тримесечие на миналата година са намалели с 2,5%

13:54 | 28.02.14 г.
Жилищното строителство в Австралия прави крачка назад

Възстановяването на активността при жилищното строителство в Австралия е направило крачка назад през тримесечието, завършило през декември 2013 г. Това показват данни на Housing Industry Association (HIA), цитирани от онлайн изданието Property Wire.

Оценката бе направена, след като Австралийското статистическо бюро публикува официални данни, според които общите строителни дейности по нови жилища през последното тримесечие на миналата година са намалели с 2,5%.

"Има положителни признаци на базата на няколко от водещите показатели, но тези данни потвърждават мнението ни, че скоростта и силата на възстановяването в жилищното строителство са надценени в някои форуми", заяви икономистът от HIA Джорджан Мърей.

Данните показват, че в стойностно изражение дейностите по строителство на нови самостоятелни жилища са се свили с 0,9% спрямо предходното тримесечие и с 5,1% на годишна база. При строителството на жилищни блокове и кооперации спадът е съответно с 4,9%, въпреки че остава с 5,9% над нивата, отчетени през последното тримесечие на 2012 г.

"В положителен план е окуражаващо, че има известно подобрение в ремонтния сектор. Дейността в тази част на пазара в средата на 2012 г. бе на най-ниското си равнище от десет години насам. Изглежда, че ниските лихви и растящите цени на имотите осигуряват така необходимия стимул за търсенето в този сегмент", отбеляза Мърей.

Стойността на ремонтните дейности през четвъртото тримесечие на 2013 г. се е увеличила с 3,2% но остава с 0,4% под нивата отпреди година, сочат още данните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още