IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Луксозните подземия в Лондон привличат нов вид кредитори

Компании отпускат бързи заеми на богати чуждестранни инвеститори, които търсят възможност да закупят и подобрят домовете си в британската столица

09:39 | 02.03.14 г.
Луксозните подземия в Лондон привличат нов вид кредитори

Обитателите на имения в Лондон и желанието им за нови мазета, подземни басейни и домашни киносалони привличат вълна от частни кредитори на фона на оттеглянето на банките заради финансовата криза, пише Bloomberg.

Компаниите за строителство на луксозни жилища Omni Capital и Topland Group Plc са сред дружествата, отпускащи бързи заеми на богати чуждестранни инвеститори, които търсят възможност да закупят и подобрят домовете си в най-желаните райони на Лондон. Броят на кредиторите за луксозни строителни проекти е нараснал до около 50 в сравнение с едва един през 2009 г., твърди Марк Харис от Savills Private Finance Ltd. в Лондон.

„Ако си печелещ много пари инвестиционен банкер в Goldman Sachs, който си купува голяма къща в Кенсингтън, теглиш заем от UBS или Deutsche Bank. Но ако събаряш къщата и я построяваш наново, нуждаеш се от парите бързо или пък имаш трудна за проверка кредитна история, вече има и други кредитори", твърди експертът.

Напоследък пазарът на луксозни жилища в Лондон набира скорост на фона на по-слабата лира, дълговата криза в еврозоната и размириците в Северна Африка, които привличат чуждестранни купувачи, търсещи убежище за парите си. Много от имотите, които се търсят в квартали като Найтсбридж и Кенсингтън, са на повече от век и не предлагат пространството и удобствата, които очакват най-богатите собственици.

Фирмите за бързо финансиране обикновено са готови да отпуснат 80% от стойността на проекта, като таксата им е 15% - пет пъти повече от по-големите банки, обяснява Харис. За богатите чужденци таксите често са по-ниски от разходите по прехвърлянето на големи суми на територията на Острова.

Според Том Бетс от Topland много често купувачите на елитни имоти трябва да действат бързо. Банките обаче имат големи кредитни комисии и одобрението отнема дълго време. При компаниите за бързи кредити този проблем го няма.

"Частните банки, независимо от качеството на клиента, са много предпазливи по отношение на частично построените имоти или такива, които предстои да бъдат построени. Някои се притесняват от подземните строежи, които са модерни в момента", казва Харис.

Рязкото покачване на броя на хората, кандидатстващи да разширят домовете си под земята, накара общинския съвет в Уестминстър, който отговаря за районите на Мейфеър и Сейнт Джеймс, да обмислят ограничения за размера и дълбочината им, които евентуално ще влязат в сила от 2015 г. Подземните строежи като цяло са концентрирани в елитните и скъпи райони като Белгравия, Найтсбридж, Мейфеър, Бейсуотър и Сейнт Джонс Уд.

Общинският съвет на Уестминстър този месец обяви, че може да въведе политика да се препоръчва на отговорните органи да отхвърлят заявления за добавяне на мазета и такива, които са с площ по-голяма от 50% от размера на двора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:12 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още