IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищният пазар в Лондон продължава да спада

Несигурността преди изборите за парламент ще ограничи търсенето в следващите четири месеца, смятат от RICS

10:27 | 15.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Жилищният пазар в Лондон продължава да спада

Жилищният пазар в Лондон продължи да се развива слабо в края на 2014 г., а несигурността в предстоящата надпревара за изборите за парламент ще ограничи търсенето в следващите четири месеца. Това обясняват експертите от Royal Institution of Chartered Surveyors (RICS), цитирани от агенция Bloomberg.

Индексът на цените за британската столица бе на ниво от минус 36 пункта през декември, като това е четвъртият месец, в който индексът е под нулата, допълват от RICS. В същото време националния индекс се е понижил до 11 пункта.

Индексът на RICS, заедно с други инструменти за измерване на ситуацията на пазара, спада от средата на 2013 г., когато Английската централна банка затегна мерките за отпускане на ипотечни заеми, за да охлади кредитирането и да предотврати неустойчивото натрупване на дълг.

Купувачите са малко по-внимателни при покупките сега, защото по-тежките критерии за отпускане на заем направиха по-трудно ипотечното финансиране, обяснява главният икономист на RICS Саймън Рубинсон. "Повишаването на осведомеността по отношение на предстоящите избори също допринася за успокояването на пазара“, допълва той.

Според него докато министърът на финансите Джордж Озборн променяше гербовия налог, данъкът върху трансакциите може да подкрепи търсенето на жилища във Великобритания и цените в цялата страна. Това може да не се случи в Лондон с неговите първокласни зони за жилища, защото там има по-голяма част от скъпи имоти.

Проучването на RICS предполага, че новата система на гербовия налог, чрез която се понижиха цените за повечето купувачи на жилища, може да намали обема на продажбите в Лондон с около 10%. Така цените могат да се понижат най-много с 5%, обясняват експертите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още