IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой е по-по-най в надпреварата на небостъргачите?

Саудитски принц иска да строи кула за 5 млрд. паунда с височина над километър и половина

17:12 | 31.03.08 г.
Кой е по-по-най в надпреварата на небостъргачите?

Надпреварата кой ще построи най-високата сграда в света навлиза в нов етап с плановете за изграждане на кула в близост до пристанището Джеда на Червено море в Саудитска Арабия, която ще бъде висока една миля (1600 метра), пише британският Telegraph.

Автор на амбициозните планове е саудитският принц Алуалид бин Талал, собственик на хотел Savoy в Лондон.

Мултимилиардерът смята да инвестира 5 млрд. паунда в кулата, която трябва да засенчи конкурентите си (планирани или в процес на изграждане) в Кувейт и Дубай.

Т. нар. Mile High Tower (Кула висока миля) ще бъде два пъти по-висока от най-близкия си конкурент и близо седем пъти по-висока от кулата Canary Wharf в Лондон.

От върха й посетителите ще могат да видят Африка, пише вестник Sunday Times.

Преди юли базираната в Риад Kingdom Holding, която се контролира от принца, ще обяви търг за кандидати за строителство на кулата в търговската столица на страната.

Проектът би представлявал ново предизвикателство за архитектурата и строителството, защото сградата трябва да бъде достатъчно здрава, за да издържи на температурните крайности и силните пустинни ветрове в района.

Държавите от Персийския залив, които разполагат с огромни средства заради рекордните цени на петрола, са в постоянна надпревара кой ще построи най-високата сграда в света.

Основните им конкуренти са страните от Източна Азия. Най-близко до титлата "най-висок небостъргач" обаче е Burj Dubai, който трябва да бъде готов през 2009 г.

Принц Алуалид, член на саудитското кралско семейство, купи хотел Savoy през 2005 г. за 1,25 млрд. паунда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още