IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изкуствените острови до Дубай пустеят

Две години след завършването на островите от проекта The World почти всички стоят назастроени

17:32 | 30.03.10 г.
Изкуствените острови до Дубай пустеят

На около 4 км от брега на Дубай се намират изкуствените острови от проекта The World (Светът), наречен така, защото имитира формите на световните континенти. Почти всички от пясъчните насипи с височина най-много 3 метра изглеждат пустинни. На практика обаче те чакат. Заради глобалното икономическо забавяне собствениците им засега се въздържат от строителство на пясъчните си парцели за милиони, пише ABC News.

Въпреки че над две трети от общо над 500-те острова са купени, едва 33 са били дадени на строителни компании. Nakheel, строителното подразделение на изпадналия в затруднение фонд Dubai World и създател на островите, потвърди, че към момента само два проекта са в процес на строителство – единият, наречен „Сърцето на Европа“ върху островите "Германия" и "Холандия", и плажен клуб на остров 'Ливан".

На друг остров се намира вила образец, за която се твърди, че е собственост на шейх Мохамед бин Рашид ал Мактум, който управлява Дубай, въпреки че от Nakheel не са потвърдили това.

В началото на годината Nakheel обяви, че през следващите няколко месеца трябва да започне работата по различни острови от проекта.

Предприемачите в The World срещнаха редица затруднения – от фалити до самоубийство през просто изчакване на подобряване на финансовите условия и достъпа до кредитиране.

„Вероятно няма да строя тази година... Точно сега не разполагам с финансиране“, обяснява барон Жан ван Жизел де Мисе, белгийски аристократ, който планира да построи бутиков хотел върху остров Гърция. Той допълва, че се надява да строи през 2011 г.

Подобни настроения изразява и говорител на Select Property, компанията зад мащабния проект Aquitania на островите Испания и Франция. „Преразглеждаме бизнес плана си с оглед на икономиката и чакаме да видим какво ще стане с другите предприемачи“, казва говорителят. След звезден старт с участието на актрисата Хилъри Суонк.

Select Property преустановиха продажбите с надеждата икономиката да се възстанови. Компанията планира да промени първоначалния си проект и броят на жилищните единици вероятно ще бъде намален с около 40%, стана известно през февруари.

Кризата донесе и някои ползи, сред които по-ниските строителни разходи. Намаленото търсене на бетон и стомана понижи цените, което на свой ред дава възможност на предприемачите да свалят цените – де Мисе обяснява, че цените на първите единици на гръцкия остров, проектирани като елегантно съвременно гръцко селище, ще бъдат свалени от нивата преди кризата до 2 млн. долара всяка.

Забавянето на проекта контрастира рязко с бързия му старт.

Nakheel обяви амбициозния проект през 2003 г. До края на 2006 г. около 90% от островите и заобикалящия ги пояс за спиране на вълните бяха готови. Работата по създаването на островите приключи през 2008, въпреки че довършителните дейности и комунални услуги като електричество и управление на отпадъците остават задача на собствениците на островите.

Днес островите изглеждат точно както тогава, с една разлика – някои от тях се сливат. Сателитни снимки на NASA от миналия месец показват деформации на първоначалната карта, представена от Nakheel.

Снимките засилиха страховете, че островите ще изчезнат заради ерозия, докато стоят незастроени, а природозащитници предупредиха, че повишаващото се морско равнище в крайна сметка ще залее пясъчните терени.

Екоактивисти на Greenpeace заявиха, че въздействието на The World върху околната среда ще допринесе за собствената му уязвимост. Групата разкритикува проекта и други подобни, които се появиха в региона като бахрейнския проект Two Seas във формата на морско конче или бейрутския Cedar Island, който прилича на дубайската Палма, но има формата на ливански кедър.

Nakheel отговори на опасенията на еколозите със старта на инициатива за устойчивост на крайбрежието, наречена Blue Communities. Компанията категорично опроверга твърденията за ерозия или потъване на островите.

Що се отнася до видените от космоса деформации, от компанията казват, че островите са били слети нарочно, „за да се създаде земя за конкретни проекти, а формата на други острови е променена по желание на собствениците“.

Самите собственици също изпитват притеснения за устойчивостта на островите и обмислят начини за защита от природните стихии.

„Не вярвам островите да могат да останат незастроени дълго време, ще има естествена ерозия“, казва де Мисе. „Аз планирам да обградя острова с твърд ръб, като да опаковаш кейк с панделка, за да не разпадне. Строителите, които не го направят, може да имат проблеми в дългосрочен план.“

Като предимство в резултат на кризата той казва, че заради по-малкия брой проекти в The World всеки е по-забележителен.

„Светът не може да бъде презастроен като на континента“, казва де Мисе. По думите му той ще трябва да има ниска плътност за разлика от други луксозни проекти като Палмата. „Ако се застроят само 10 острова, ще е успех. Ако се застроят всички, ще е катастрофа“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още