IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 хил. заменки ще проверява прокуратурата

Досега е установено от неправителствена организация, че заради 5 неизгодни сделки за земи държавата е ощетена с над 8 млн. евро

16:29 | 08.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
5 хил. заменки ще проверява прокуратурата

Министерството на земеделието е представило на прокуратурата за проверка към 5000 договора за замени на държавни земеделски земи, т.е. всички сделки от този вид, извършени в периода 1998-2009 г., съобщи днес пред журналисти министър Мирослав Найденов.

По-рано днес от земеделското министерство обявиха, че министър Найденов е предоставил на главния прокурор  Борис Велчев доклада на министерството за замените на земеделски земи, изготвен във връзка с писмо на Европейската комисия от 19 март.

С въпросното писмо се иска обяснение относно жалба на българска неправителствена организация, според чиито данни държавни земеделски земи у нас са заменяни при цени, много по-ниски от пазарните.

Организацията жалбоподател (името на която не беше съобщено) е подкрепила твърденията си с данни за 20 сделки със земи в периода 2006-2009 г. За пет от сделките, сключени през 2006/07 г. е направен и анализ на нецелесъобразността им.

Според документа в района на Долни Чифлик са заменени 403 дка за 0,07 евро/кв. м, при пазарна оценка от 70 евро/кв. м; в района на Перелик (Смолянско) 1965 дка са заменени за 0,14 евро/кв. м при пазарна цена от 30 евро/кв. м; в Сапарева баня 1761 дка са заменени за 0,06 евро/кв. м при пазарна цена от 15 евро/кв. м; 101 дка край Бургас са заменени при 0,63 евро/кв. м при реални (според организацията) 40 евро/кв. м; край Каварна 287 дка земеделски земи са заменени при 0,45 евро/кв. м при пазарни 30 евро/кв. м.

Според изчисленията на организацията, които министър Найденов оповести, от тези пет сделки загубите на държавата са за над 8 млн. евро. Сделките за замени на земеделски земи са за общо около 450 хил. дка, като е сменено предназначението досега само на много малка част от тях, т.е. частните лица или фирми могат да застрояват само тези терени.

Във връзка с въпроси на Investor.bg относно проверката на сделките за замени на земеделски земи министър Мирослав Найденов обясни, че всъщност днес са предадени на прокуратурата само най-основните данни за 5000-те сделки. След тяхната проверка прокуратурата ще прецени по кои сделки има съмнения за нарушения и само за тях ще изиска пълната документация за обстойна проверка - и в случай че съмненията се потвърдят, ще бъдат повдигнати обвинения на отговорните лица.

По думите на земеделския министър проверката на всичките сделки, извършени през последните 10 години, е „огромен обем работа“ и той не се нае да прогнозира колко време ще отнеме тя. Мирослав Найденов допълни, че при част от сделките за земи е ясно, че няма нарушения, но земеделското министерство не ги е „отсяло“, „за да не пропусне някоя съмнителна сделка и след това неговото ведомство да носи отговорност за това“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:29 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още