IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хората, плащащи високи лихви, имат по-голям стимул за спестяване

Погасявайки задълженията си при лихви от 12-20%, те могат да постигнат по-голямо подобрение на състоянието си от депозантите при лихва от 4%

15:00 | 24.05.13 г. 13
Автор - снимка
Редактор
Хората, плащащи високи лихви, имат по-голям стимул за спестяване

Може да звучи парадоксално, но кредитополучателите с лихви по кредитите от 12-20% могат да постигнат рязко подобрение на финансовото си състояние, погасявайки кредитите си, за разлика от спестителите, които могат да получават едва около 4% лихва.

Представете си кредитополучател с потребителски кредит при лихва от 16%, който се амбицира и успява в рамките на година да погаси задължението си от 5 000 лв. Така той спестява 800 лв. разходи за лихви годишно.

В обратният случай спестител събрал 5 000 лв., ще взема от лихви само 200 лв. годишно или 4 пъти по-малко.

В този смисъл кредитополучателят трябва да е много мотивиран да погаси кредитите си.

Обикновено високи лихви има по кредитните карти, които трябва да се ползват само в рамките на гратисния период и задълженията да се погасяват напълно, защото след това започват да текат високите лихви

Високи са и лихвите по т. нар. „бързи кредити“, както и по потребителските кредити и овърдрафтите.

На първо място обаче кредитополучателите на високолихвени кредити трябва да възпитат в себе си една нетърпимост към високите лихви и към цялата култура на покупка на кредит, включително на битови уреди. За мнозина високите лихви са в зоната на комфорта им и не им правят впечатление.

След това тези кредитиполучатели трябва да са достатъчно амбицирани, за да затегнат коланите и да погасят кредитите.

Когато високолихвените кредити се погасят обаче стимулите за спестяване намаляват, тъй като ниските лихви по депозитите са демотиватор да се продължи със затягането на коланите.

Въпреки ниските лихви спестяването е буфер срещу нежелани явления като боледуване, безработица, сезонни различия в сметките за отопление и други, така че стремежът към него винаги ще съществува.

Спестяването от друга страна е база за инвестиране, която изисква специални умения, които следва да бъдат развити, а те са доста по трудни от това да купиш пералня на изплащане с бърз кредит.

В крайна сметка допусналият вземане на високолихвени кредити едва ли лесно ще промени начина си на мислене и ще спре да залага на този заробващ продукт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 12 rate down comment 1
vankata89
преди 10 години
Аз пък ще ви кажа теглете заем само ако е въпрос на живот и смърт за жилище или за да напуснете ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още