IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кратките курсове ли са основата на образованието на бъдещето?

Онлайн обученията на Coursera са същевременно разнообразни, увлекателни и кратки

12:19 | 19.10.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Андрю Нг, съоснователят на Coursera. <em>Снимка:&nbsp;Creative Commons</em></p>

Андрю Нг, съоснователят на Coursera. Снимка: Creative Commons

Андрю Нг е във вихъра си отново. Съоснователят на Coursera – старт-ъп от Силициевата долина, който предлага безплатни курсове за своите милиони потребители – отправя учтиво предизвикателство към още една здрава основа в областта на висшето образование. Той иска да пречупи вярването, че повечето курсове трябва да са с продължителност 12 седмици или повече, пише списание Forbes.

„Не е точно така“, казва Нг. В света на Coursera, в който не трябва да следваме традиционния академичен календар, кратките курсове се радват на огромна популярност. В момента Coursera предлага обучения с продължителност не по-малко от 3 седмици. Най-популярните курсове са 6-седмичните. 10-седмичните обучения заемат дял от 27% от всички 335 курса на Coursera.

Какво прави кратките курсове толкова привлекателни?

Курсовете на Coursera обикновено притежават два основни недостатъка. Въпреки че хората се записват за обученията, те никога не вземат участие в курса или пък се отказват в първите няколко минути, след като е започнал. Това обаче не притеснява членовете на Coursera. Сайтът е проектиран така, че да избягва този проблем.

Втората вълна от отказали се представлява по-големия проблем. Някои обучаващи се започват доста отговорно, но след това, както казва Нг, „ежедневието им се изпречва на пътя“.

Средната възраст на един обучаващ се в Coursera е 30 години. Това означава, че делът на потребителите на портала, които искат да откраднат малко време за себе си след работа или през уикендите, за да научат нещо ново, работят на пълно работно време.

Ето защо за тях, колкото по-дълго се провежда даден курс, толкова вероятността да го завършат намалява, защото в един момент се оказва, че са претоварени от твърде много лични ангажименти.

Ако курсът бъде по-компактен, този проблем ще бъде избегнат. Coursera работи активно с професори за определяне продължителността на курсовете и поради тази причина няма гаранции, че всяко обучение ще бъде кратко.

Списъкът на Coursera в момента включва наистина интересни, но и дълги 8-седмични курсове по „Невроетика“, „Въведение в логиката“ и „Алгоритми в биоинформатиката“.

За хората, които могат да отделят само 4 седмици от времето си, Coursera предлага лекции по „Новата норвежка диета“, „Основи на нанотехнологиите“, както и редица други, разбира се.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:04 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
studio9
преди 10 години
New Nordic Diet не значи Новата норвежка диета, на всичкото отгоре курсът е на датски университет
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
studio9
преди 10 години
New Nordic Diet не значи Новата норвежка диета, на всичкото отгоре курсът е на датски университет
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още