IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

MBA – married but available*

MBA обучението отваря вратата към мениджърските позиции и се изплаща за между три и седем години

08:42 | 19.04.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Илюстрация: sxc.hu</p>

Илюстрация: sxc.hu

Все още над 50% от кандидатите се целят в ниския и среден клас програми, но в последната година се наблюдава нарастване на бюджета, който кандидатстващите биха заделили за обучението си. Средната инвестиция е в рамките на между 30 и 60 000 евро, но има програми и за над 110 000 евро. По думите на Мария Темелкова, старши консултант „Подбор на персонал“ в Manpower България, която има МВА степен от CEU, инвестицията може да се възвърне в рамките на между 3 и 7 години.

Оживена дискусия предизвика статистиката относно възвращаемостта на инвестицията в България. Според проучването над 50% от анкетираните са получили повишение на заплатите в порядъка между 10% и 80%. Саха подчерта, че в световен мащаб тенденцията е за увеличение на доходите в порядъка на 100% до 120% след завършване на елитна МВА програма.

Според Илиана Бобoва статистическите резултати от проучването в България са повлияни от няколко фактора. Един от тях е, че голяма част от хората, които се записват в МВА програми, вече са на високи управленски нива и не могат да очакват значително изкачване в йерархията и съответно драстично увеличение на заплатите. Също така немалък процент от МВА студентите имат собствен бизнес и за тях въпросът за увеличението на заплатата не е релевантен.

Когато Борачев е завършил обучението си през 1998 г. обаче, той е получил „шоково“ за него увеличение на заплатата си от около 250% от тогавашния си работодател – Xerox.

„Позициите за топ мениджъри задължително имат изискване за MBA обучение“, заяви и Дафина Дамянова, управител на компанията за подбор на персонал „Корект Консулт България“. По думите й през последните години се наблюдава тенденция експатите, ръководили досега българските клонове на чужди компании, да си заминават и тяхното място да се заема от български мениджъри.

И Дамянова, както и Темелкова, не пропуснаха да очертаят и тревожния за тях факт, че българските мениджъри не са достатъчно мобилни. Така например Manpower е срещнала трудност с намирането на мениджъри за базирани в Разград и Айтос компании въпреки високите финансови стимули. Дори и за град като Стара Загора обаче „Корект Консулт България“ е търсила подходящ мениджър в продължение на полови година. „Имахме чудесни кандидати, но не бяха готови да напуснат столицата“, разказва Дамянова. По думите й в крайна сметка клиентът прави компромис с част от изискванията си, за да попълни позицията в южния град.

Акредитираните бизнес училища, които предлагат МВА програми са немалко и изборът на подходящо училище и програма е труден. Access MBA One-to-One Tour може да улесни много този избор, тъй като осигурява индивидуални срещи с представители на най-добрите бизнес училища в света. Екипът от професионалисти на Access MBA предлага консултации относно спецификата на различните бизнес училища и МВА програми, така че всеки може да получи подробна и релевантна информация, която да му помогне да избере подходяща и съобразена с индивидуалните му нужди програма.

Access MBA организира среща между потенциални МВА кандидати и представители на най-престижните бизнес училища в София за шеста поредна година.

* женен, но на разположение (за предложения напр.)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 15 rate down comment 0
sisiko
преди 11 години
MBA е тралала. Учат от всичко по малко и накрая нищо! Защо ли има повече жени. Ами защото повече лаладжийстват и използват секси похвати. Ама това не означава, че нещо разбират! Изключенията са много малко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 0
Tenev
преди 12 години
Статията е платена и това обяснява силния маркетинг на MBA и как едва ли не MBA е решението. А това изобщо не е така. Ако не завършиш в едно от топ 10, примерно бизнес училища, тогава MBA е само придатък и е хубаво да я имаш дипломата, но тя няма да помогне много ако го нямаш предишния специфичен опит. И това е по света. А в България, кажете ми поне 5 компании, които ще се заинтересуват от кандидат с MBA от престижно бизнес училище, освен ако не е работил за компанията, прекъснал е и е отишъл да учи MBA навън. В масовия случай, хората заинтересувани да работят в България и да имат MBA, изобщо не напускат работата си и го правят онлайн или задочно / executive.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още