IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът легализира съвместните образователни програми между университетите

Държавният изпит за придобиване на професионална квалификация в училищата вече ще може да се използва за вход в университет

17:06 | 08.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Парламентът легализира днес съвместните образователни програми между висшите училища, т.нар. проектни докторанти и още редица промени в Закона за висшето образование (ЗВО).

Това става повече от десет месеца, след като Министерството на образованието и науката (МОН), чрез Министерския съвет, за първи път внесе в Народното събрание предложенията за тези промени, съобщават от пресцентъра на образователното министерство.

Новите текстове стимулират висшите училища да работят заедно и да споделят общи ресурси за обучение и научни изследвания. Регламентира се възможността за съвместно обучение на студенти от две или повече български висши училища и за обучение на докторанти в изпълнение на научноизследователски проекти, финансирани от бизнеса.

С други важни изменения в закона се оптимизира поддържането на регистрите в областта на висшето образование. Това ще облекчи администрацията на университетите при подаването на данни, както и самите студенти - те няма да подават в различни институции документи, които могат да бъдат получени служебно.

Премахва се възможността за злоупотреби с обучението в съкратени срокове по специалности от регулираните професии. В ЗВО вече изрично е записано, че това не е разрешено. Завършени периоди на обучение по такава специалност ще се признават само ако са придобити в същата специалност и в същата степен на висше образование.

Разшири се възможността висшите училища да партнират със средни училища. Държавният изпит за придобиване на професионална квалификация в училищата вече ще може да се използва за вход в университет, както това е възможно за останалите държавни зрелостни изпити.

Изменението в ЗВО дава възможност на сънародниците ни от българските общности зад граница да бъдат приемани и да се обучават по облекчен ред в български висши училища дори ако вече са придобили българско гражданство или разрешение за постоянно пребиваване в България, информират от МОН.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още