IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Позитивна и негативна дивергенция

Дивергенциите са стандартно средство в инструментариума на борсовия спекулант, като използването им в комбинация от други инструменти може да доведе до впечатляващи резултати

10:00 | 10.07.06 г.
Позитивна и негативна дивергенция

Вероятно това е един от най-работещите индикатори в техническия анализ и следователно значението му при прогнозирането на пазарните курсове е най-голямо. Основно внимание на въпроса за дивергенциите е обърнато първоначално в средата на 60-те години на миналия век в книгата на Лари Уилямс- “Тhe secret of selecting stocks for immediate and substantial profit”, когато графиките още са чертани на ръка. Там се описва разминаването на графиката с индикатора “Accumulation/Distribution като сигнал за покупка или продажба.

Днес дивергенциите са стандартно средство в инструментариума на борсовия спекулант, като използването им в комбинация от други инструменти може да доведе до впечатляващи резултати.

Дивергенцията се получава при сравняването на поведението на цената с движението на даден технически индикатор и е налице, когато има разминаване в посоките на движение на двата модела, т.е. единият се движи в противоположната посока.

Като технически индикатори може да се ползват Stochastic, MACD, RSI и каквито и да е други осцилатори.

Дивергенцията може да е признак за предстояща промяна в тренда или сигнал за продължението на тренда. В зависимост от това са се обособили два вида дивергенции.

Негативната дивергенция (известна също така като стандартна) намира най-голямо приложение при тест на предишен максимум или минимум-това, което най-често представлява двоен или троен връх или дъно. В повечето случаи можем да видим 3 или 4 по-високи максимума при цената във възходящ тренд и три или четири последователно по-ниски върха при индикатора, както и три-четири по-ниски минимума при цената, съчетани с по-високи дъна на индикатора. Тези разновидности се наричат съответно тройна и четворна дивергенция. Това е признак за отслабване на тренда и наличието на потенциал за промяната му.

Следващата графика е пример за негативна дивергенция - цената на Доверие Обединен Холдинг прави нов връх, обаче липсва потвърждение на този връх от осцилатора MACD и следва продължителен спад.



Позитивната дивергенция (често наричана скрита) обикновено се използва за определяне на възможности за сделки, които са в посоката на продължението на тренда. Най-вероятната цел на сделките, базирани на позитивната дивергенция, е предишното ниво на съпротива (при възходящ тренд) и подкрепа (при низходящ пазар), което предварително ни дава възможност да определим какво ще е съотношението ни риск/печалба.

При позитивната дивергенция, когато пазарът е във възходящ тренд, се наблюдават по-високи минимуми на графиката, съпоставени с по-ниски минимуми на индикатора, който се използва за сравнение, и по-ниски максимуми на цената, съотнесени към по-високи максимуми на осцилатора при низходящ тренд.

За това можем да добием представа от следната графика на дружеството ХЕС- Ямбол, където са налице три позитивни дивергенции при възходящ тренд:

 

 

Както и който и да е инструмент от техническия анализ, така и този не би могъл да се използва самостоятелно, хубаво е да идентифицираме потенциалните сделки на база на някаква комбинация от барове, като ползваме дивергенциите единствено като ориентир за евентуалната посока.

Вижте всички статии от категория Обучение

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още