IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данъкът Тобин - една глупава политическа игра за Европа

С въвеждането на данък върху финансовите транзакции няма да се постигне нищо положително, пише професорът по икономика Бари Айхенгрийн

08:04 | 16.02.12 г. 12
Автор - снимка
Създател
Данъкът Тобин - една глупава политическа игра за Европа

Най-накрая европейските лидери разкриха строго секретния си план за разрешаване на кризата в еврозоната. При това идеята се оказа доста гръмка – въвеждане на версия на Данъка Тобин, налог върху финансовите транзакции, предложен за пръв път през 1972 година от Нобеловия лауреат Джеймс Тобин.

Сега, 40 години по-късно, Европейската комисия предложи, а френският президент Никола Саркози и немският канцлер Ангела Меркел се съгласиха, да се въведе данък върху финансовите транзакции. Неговата ставка ще варира от 0,1 на сто за акциите до 0,01 на сто за финансови деривати като фючърсите и суаповете за защита от фалит.

Ако данъкът не може да се наложи в целия свят, или поне в цяла Европа, Франция и Германия ще го направят сами. С оглед ентусиазма на Саркози дори съществува вероятност Франция да въведе данъка самостоятелно.

Как точно обаче данъкът върху финансовите транзакции ще помогне на Европа да се излекува, не е ясно, пише Бари Айхенгрийн, професор по икономика и политически науки в Калифорнийския университет, в свое есе.

Според Европейската комисия с данъка ще се събират едва по около 50 млрд. евро годишно, дори ако той бъде въведен в целия Европейски съюз. Това е миниатюрно в сравнение с дълговете и дефицитите в еврозоната и е далеч под капацитета на постоянния Европейски механизъм за стабилност, в който се очаква да има 500 млрд. евро.

Още повече, че оценките на Комисията вероятно са доста надценени. Ако Франция въведе данъка едностранно, то търговията с акции и деривати просто ще се премести във Франкфурт. Ако това се случи в еврозоната – движението ще е към Лондон.

Ако пък се стигне до въвеждане на ниво ЕС-27, което е невероятен сценарий заради съпротивата на Великобритания, пазарът просто ще се премести в Ню Йорк или Сингапур.

Последна актуализация: 23:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 0 rate down comment 0
alphaomega
преди 12 години
Тая европейска комисия е пълен ***, както и 90% от лайнарите в европарламента! Само глупости измислят, една след друга. Не мога да повярвам че такива *** ни управляват. Понеже няма нищо в празните им кратуни, и затова вдигат и измислят нови и нови данъци и такси , щото това е най лесно. Живеем е в ерата на *** ПОЛИТИЦИ ТОВА Е! Не само в България ами и по света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 0
supertrader
преди 12 години
Вместо това те въвеждат някакъв смешен данък ! Отбиване на номера и още по голямо забатачване е това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 0
supertrader
преди 12 години
Дори обратните транзакции могат да се направят с по голям данък примерно 20% , от офшуорките към цивилизацията и Швейцария трябва да е в това число.И данъка да бъде приет и да влезе в сила примерно с един месец закъснение..Малее как ще подпуши в швейцарско , особенно каквито са им кухи банките и както лъжат че франка им е обезпечен със злато 25%. Но това няма да го направят , защото в Швейцария са парите които се източват от всяка една икономика , от политиците и.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 0
evlogi
преди 12 години
Безнадеждна става ситуацията в този съюз.Това решение наистина мирише здраво на популизъм.И както всеки популизъм,рано или късно ще се обърне срещу приложилите го.Не мога освен с популизъм да си обясня въвеждането на подобен данък във време,в което финансовите пазари са глобални,всички големи играчи имат офиси по целия свят и не би им струвало нищо,ама абсолютно нищо дадена транзакция вместо от Франкфурт да я изпълнят от Лондон или Сингапур.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 0
Buy Silver
преди 12 години
Правиш ли разлика между финансова транзакция и *** валутен превод, че да обясняваш как ще се облагат преводите към офшорни банки с данъка тобин ? Ако си мислиш, че с тоя данък ще се попречи на изнасянето на капитали извън ЕС, то изобщо не знаеш на коя планета се намираш !Да не говорим, че смешно ЕС да бори липсата на капитали с данък върху финансовите транзакции (включително и на облигациите, които самият ЕС печата и са жизненоважни за него!)Единствета идея на тоя данък е определени партии да закърпят бюджета и властта, обяснявайки на масите как така ще прецакат лошите спекуланти....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 4
all_trader2
преди 12 години
той дори не е добър икономист и го е доказал многократно Данъкът Тобин е отлично решение за пълнене на изтънелите държавни бюджети от стнрана на финасовата олигархия но банкстърите естествено се дърпат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 7
bozavino
преди 12 години
На Бари Айхенгрийн му се плаща доооста добре за да пише тази *** статия. Нека цифрите говорят вместо тази маша на еврей и мегакапиалисти. Приблизително 300млрд евро годишно напускат ЕС под формата на печалба и богаташите ги внасят в офшорни зони да седят, вместо банки и инвестиций. За това парите станаха дифици в Европа и САЩ където картинката е по-грозна дори. Така че, облагането на тези транзакций ще ограничи преди всичко изнасянето на капитали от ЕС най -вече. Колкото това да има лош-ефект върху външните инвестиции в България, за Европа ще е доста по-добре тази мярка. Доста е глупаво да плюем облагането на транзакциите, все пак когато капиталовият дифицит нарастне още повече и в западна Европа - това автоматически ще повлиае супер негативно на българският износ и цялата икономика. Дори транзакциите към офшорни банки по острови трябва да се направят още по силно облагуеми с 20% примерно :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 12 години
ЕС е тръгнал по пързалката вече, каквито и решения да взема ЕС,ЕЗ,ЕК,ЕП,ЕЦБ и подобни бюрократични тумори. Това е един организъм, който няма хляб но за сметка на това яде пасти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
Fiscalist
преди 12 години
И само каква логика - за акции данъка е 10 пъти по-голям отколкото за деривати. Значи да си циклим в казиното и въобще да не се занимаваме с глупости. Да вървят по дяволите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
Fiscalist
преди 12 години
Тея що не се гръмнат?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още