IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Биткойните - пари ли са?

Виртуална валута, която с все по-голяма увереност атакува статута на традиционните пари. Какво да очакваме от нея?

12:38 | 22.12.13 г. 30
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

3. Сложност и сигурност

Няма спор, че детайлното познаване на същността на биткойните и биткойн системата изисква сериозни и специфични знания. Проблем ли е това обаче или не? През призмата на австрийския метод за анализ това не представлява пречка, относно появата и утвърждаването на дадена стока, като пари.

Моите притеснения са свързани със сигурността на системата. Възможностите за „хакване” на системата „били много малки” - според много компютърни специалисти. Дори да приемем, че са много малки, все пак съществуват.

Мислейки по този въпрос си зададох и други въпроси – Колко хора познават в детайли днешната финансова система? … Механиката на банкирането с частичен резерв и неговото влияние? Лесно ли може да определим дали една жълта монета е златна, а не позлатена? … или една сиво-бяла монета е сребърна, а не никелова?

Очевадно е, че пред биткойн системата има рискове, но това не е нещо странно. Във всяка една парична система досега рискове са съществували, дори те са били доста по-големи. Важно да се дискутира темата, относно сложността и сигурността на биткойн системата и да се създава възможно по-информирано мнение у настоящите и бъдещите ползватели на интернет валутата.

Защото сляпата вяра към експертите доведе, например, до ипотечната криза в САЩ. Привидно липсваше възможност не само за срив, а дори за спад при цените на жилищните имоти. „Доказано” и от икономисти, и от иконометрични модели, базирани на математиката. Разбира се, тези, които имаха реална представа как работи системата отдавна бяха калкулирали рисковете в своите прогнози. 

4. Ефектът на Кантион при биткойните

Ефектът на Кантион, за който не веднъж сме писали на страницата на нашия сайт, е от фундаментално значение, когато анализираме теорията на парите и кредита. За съжаление, ефектът на Кантион има своето очевадно проявление при биткойн системата. Въпросите кой може да е копач/миньор?, т.е. да може да създава биткойни показва наличието на този ефект.

За създаването на интернет валутата са необходими много големи компютърни ресурси. Без тази техническа обезпеченост няма как да се влезе в конкуренция за разрешаването на математическия пъзел и предизвикателства нужни за генериране на нова единица в биткойн системата. Освен притесненията за това кои икономическите актьори притежаващи тези ресурси, остава въпросът проблем ли е, че създаването на новите биткойни е в ръцете на определен кръг играчи – тези с най-големи компютърни ресурси.

Моето мнение е, че това не е проблем или по-скоро, че това е съвсем логична характеристика на една парична система. Като последовател на австрийската икономическа мисъл мога да направя доста интересен паралел по този въпрос със златния стандарт.

Един от изтъкваните проблеми при златния стандарт е именно доминиращата позиция на минните компании, които са единствения източник на нови златни пари. Това е чиста заблуда или целенасочена лъжа, защото добиването и преработката на златото е доста скъп процес. Следователно печалбата на минните компании от тяхната дейност ще е около осреднените норми на печалба на пазарите в другите сектори.

Ако сравним процеса на създаване на златните пари с този на създаването на биткойни ще стигнем до извода, че на концептуално ниво процесите са много сходни, да не кажа еквивалентни. Изискването за голям компютърен ресурс при създаването на биткойните е еквивалентно на нужното капиталово оборудване на минните компании за добиване и преработка на златото.

Тези мощни компютърни ресурси са много скъпо удоволствие, което непрекъснато трябва да се подобрява, т.е. нужни са нови и нови инвестиции.

5. Без да го пипна, не вярвам!

Въпреки че тази тема беше отчасти засегната е важно да се задълбочим още малко. Толкова ли е притеснително, че биткойните нямат материално изражение? Аргументите свързани с възможността за форсмажорни обстоятелства са реални, дори и към момента. Но ако погледнем днешната фиат система не трябва да забравяме, че почти цялата парична маса е в електронна форма. Ако си направим експеримент дали може да живеем само чрез електронни разплащания ще видим, че можем. Веднага, обаче, идва въпросът къде? … в големия град можем, но на други места не, а това е проблем пред изпълняването на основната функция средство за размяна.

При златния стандарт също се възприема механизмът не на размяна на самото злато, а на разписки за него (хартийки, но обезпечени със злато, за разлика от фиат хартийките, обезпечени от държавно обещание). При „австрийския” вариант на златен стандарт, освен 100% покритие, съществува възможността и за физическото притежание и ползване на златото като средство за размяна.

Въпросът колко хора ще продължат да поддържат тезата „Без да го пипна, не вярвам!” е ключов за превръщането на биткойните в общоприето средство за размяна.

6. Биткойните и сегашната система?

Тук само ще маркирам вече коментираната тема за нуждата от цялостна парична реформа. От фундаментално значение е смяна на самата конструкция на паричната система. Тема за допълнителен размисъл е дали реформата на системата е нужна, за да може биткойните да се превърнат в пари или обратното, съществуването на биткойните ще катализира смяната на системата.

Реално, биткойните вече съществуват. За съжаление, монополът върху паричната система също. Тепърва ще станем свидетели на силен отпор от страна на централните банки и пазителите на днешната фиат система.

Не трябва да забравяме и неоспоримия факт, че сегашната парична система има много поддръжници. Държавният контрол върху паричното предлагане е защитавана теза от много икономически школи, дори и такива приобщаващи се към пазарно ориентираните.

Следователно изпитанията пред биткойните са големи. Аз лично съм оптимист не толкова за бъдещето пред биткойните, колкото че те разбуниха духовете. Те генерираха голям обществен интерес, с което се увеличи броят на хората осъзнали, че днешната парична система е обречена на пълна катастрофа ...
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 3 rate down comment 6
abdul
преди 10 години
С удоволствие бих те ограмотил, само че искам да почетеш преди това, за да не си говорим празни приказки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 7 rate down comment 1
MZ/X
преди 10 години
Нула аргументи и много обиди! Трудно ще убедиш някого в правотата си по този начин!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 10 rate down comment 3
MZ/X
преди 10 години
Точно юана е един от най-добрите примери за нестабилст валута при диктатура. Ифлацията в Китай е достигала в средата на миналия век до 5000%, а в момента не е 100% конвертирум и само частичмо може да се ползва при международни разплащания! Хвали ми юана когато може да си отвориш свободно сметка в юани в българска банка, до тогава стабилността му е като стабилността на лева преди 10 ноември :)Като писах за доверие и демокрация имах впредвид държави и валути с над 100 годишна демократична история и стабилен валутен курс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 9
abdul
преди 10 години
И ти като данте в началото се изказваш много непотготвен. Той се е пообразовал май (или поне е намалил неграмотните си исказвания)... Вземи да последваш неговия пример.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 4
SSIW
преди 10 години
" Колкото е по силна демокрацията в дадена държава, толкова по стабилни са нейните пари, .."-----------------------Абе, има и примери за точно обратното: за Китай се говори (а те са си, хич да не е, големичка икономика), че демокрацията им "куца", а пък имат достатъчно стабилна валута.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 11 rate down comment 4
MZ/X
преди 10 години
Срещу безкрайното печатане на биткойни единствента защита е един протокол, който може винаги да се хакне, особено ако хакерът знае, че за това си деяние няма да го вкарат в затвора, защото протоколът на биткойна не е защитен от законодателството на никоя държава!Срещу печатанането на пари, обаче стои доверието на инвеститорите в дадената държава, нейното законодателство и възможността на гражданите на тази държава чрез демократични механизми да контролират десижънмекърите, които могат да печатат пари. Колкото е по силна демокрацията в дадена държава, толкова по стабилни са нейните пари, защото гражданите нямат интерес от безграничното печатане на тяхната валута!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 2
MZ/X
преди 10 години
Не си разбрал изобщо за какво пиша. Ако ти откраднат пари или банката ти фалира полицията или фонда за защита на влоговете ще ти помогне евентуално да си върнеш загубеното. При биткойна нямаш никакви такива гаранции. Дори да разбереш кой е откраднал биткойните ти, изобщо не е сигурно, че полицията ще ти помогне, защото никой не знае юридически какво е биткойнът и държавата официално не ги признава за пари. Дори може да се окаже, че абсолютно безнаказано може да крадеш, унищожаваш и т.н. биткойни, което ще е краят на виртуалната валута!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 6
Sakamano
преди 10 години
Ако се случи някакво природно бедствие, токът спре, или компютрите откажат - колко биткойна ще са ви нужни за да си купите кило брашно?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 13 rate down comment 3
vstoykov
преди 10 години
Покрай биткойните много хора започнаха да осъзнават, че цената на хартийките, които ползват се основава само на две неща:1) Могат да се ползват за да се плащат данъците.2) Могат да се ползват за разплащане.Тоест те нямат вътрешна стойност (така както златото и среброто имат вътрешна стойност), но въпреки това имат стойност, защото се ползват като средство за размяна. Тоест самия факт, че се ползват като средство за размяна им придава някаква стойност (имат някаква цена, определена от пазара).Каква е разликата между Биткойн и числата в базата от данни на банката (и хартийките в джобовете ни)?Основната разлика е, че Биткойн не се контролира от централна банка. Тоест няма как да се печата в неограничено количество. Докато националните валути се печатат (или просто се сменят едни числа в едни бази от данни) без ограничение. Отделно като вземем предвид и ефекта от банкирането с частичен резерв (което също води до увеличение на количеството валута в обращение)...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 21 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Аз лично съм оптимист не толкова за бъдещето пред биткойните, колкото че те разбуниха духовете. Те генерираха голям обществен интерес, с което се увеличи броят на хората осъзнали, че днешната парична система е обречена на пълна катастрофа ...---Ето с това съм много съгласен и аз.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още