IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Биткойните - пари ли са?

Виртуална валута, която с все по-голяма увереност атакува статута на традиционните пари. Какво да очакваме от нея?

12:38 | 22.12.13 г. 30
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

3. Сложност и сигурност

Няма спор, че детайлното познаване на същността на биткойните и биткойн системата изисква сериозни и специфични знания. Проблем ли е това обаче или не? През призмата на австрийския метод за анализ това не представлява пречка, относно появата и утвърждаването на дадена стока, като пари.

Моите притеснения са свързани със сигурността на системата. Възможностите за „хакване” на системата „били много малки” - според много компютърни специалисти. Дори да приемем, че са много малки, все пак съществуват.

Мислейки по този въпрос си зададох и други въпроси – Колко хора познават в детайли днешната финансова система? … Механиката на банкирането с частичен резерв и неговото влияние? Лесно ли може да определим дали една жълта монета е златна, а не позлатена? … или една сиво-бяла монета е сребърна, а не никелова?

Очевадно е, че пред биткойн системата има рискове, но това не е нещо странно. Във всяка една парична система досега рискове са съществували, дори те са били доста по-големи. Важно да се дискутира темата, относно сложността и сигурността на биткойн системата и да се създава възможно по-информирано мнение у настоящите и бъдещите ползватели на интернет валутата.

Защото сляпата вяра към експертите доведе, например, до ипотечната криза в САЩ. Привидно липсваше възможност не само за срив, а дори за спад при цените на жилищните имоти. „Доказано” и от икономисти, и от иконометрични модели, базирани на математиката. Разбира се, тези, които имаха реална представа как работи системата отдавна бяха калкулирали рисковете в своите прогнози. 

4. Ефектът на Кантион при биткойните

Ефектът на Кантион, за който не веднъж сме писали на страницата на нашия сайт, е от фундаментално значение, когато анализираме теорията на парите и кредита. За съжаление, ефектът на Кантион има своето очевадно проявление при биткойн системата. Въпросите кой може да е копач/миньор?, т.е. да може да създава биткойни показва наличието на този ефект.

За създаването на интернет валутата са необходими много големи компютърни ресурси. Без тази техническа обезпеченост няма как да се влезе в конкуренция за разрешаването на математическия пъзел и предизвикателства нужни за генериране на нова единица в биткойн системата. Освен притесненията за това кои икономическите актьори притежаващи тези ресурси, остава въпросът проблем ли е, че създаването на новите биткойни е в ръцете на определен кръг играчи – тези с най-големи компютърни ресурси.

Моето мнение е, че това не е проблем или по-скоро, че това е съвсем логична характеристика на една парична система. Като последовател на австрийската икономическа мисъл мога да направя доста интересен паралел по този въпрос със златния стандарт.

Един от изтъкваните проблеми при златния стандарт е именно доминиращата позиция на минните компании, които са единствения източник на нови златни пари. Това е чиста заблуда или целенасочена лъжа, защото добиването и преработката на златото е доста скъп процес. Следователно печалбата на минните компании от тяхната дейност ще е около осреднените норми на печалба на пазарите в другите сектори.

Ако сравним процеса на създаване на златните пари с този на създаването на биткойни ще стигнем до извода, че на концептуално ниво процесите са много сходни, да не кажа еквивалентни. Изискването за голям компютърен ресурс при създаването на биткойните е еквивалентно на нужното капиталово оборудване на минните компании за добиване и преработка на златото.

Тези мощни компютърни ресурси са много скъпо удоволствие, което непрекъснато трябва да се подобрява, т.е. нужни са нови и нови инвестиции.

5. Без да го пипна, не вярвам!

Въпреки че тази тема беше отчасти засегната е важно да се задълбочим още малко. Толкова ли е притеснително, че биткойните нямат материално изражение? Аргументите свързани с възможността за форсмажорни обстоятелства са реални, дори и към момента. Но ако погледнем днешната фиат система не трябва да забравяме, че почти цялата парична маса е в електронна форма. Ако си направим експеримент дали може да живеем само чрез електронни разплащания ще видим, че можем. Веднага, обаче, идва въпросът къде? … в големия град можем, но на други места не, а това е проблем пред изпълняването на основната функция средство за размяна.

При златния стандарт също се възприема механизмът не на размяна на самото злато, а на разписки за него (хартийки, но обезпечени със злато, за разлика от фиат хартийките, обезпечени от държавно обещание). При „австрийския” вариант на златен стандарт, освен 100% покритие, съществува възможността и за физическото притежание и ползване на златото като средство за размяна.

Въпросът колко хора ще продължат да поддържат тезата „Без да го пипна, не вярвам!” е ключов за превръщането на биткойните в общоприето средство за размяна.

6. Биткойните и сегашната система?

Тук само ще маркирам вече коментираната тема за нуждата от цялостна парична реформа. От фундаментално значение е смяна на самата конструкция на паричната система. Тема за допълнителен размисъл е дали реформата на системата е нужна, за да може биткойните да се превърнат в пари или обратното, съществуването на биткойните ще катализира смяната на системата.

Реално, биткойните вече съществуват. За съжаление, монополът върху паричната система също. Тепърва ще станем свидетели на силен отпор от страна на централните банки и пазителите на днешната фиат система.

Не трябва да забравяме и неоспоримия факт, че сегашната парична система има много поддръжници. Държавният контрол върху паричното предлагане е защитавана теза от много икономически школи, дори и такива приобщаващи се към пазарно ориентираните.

Следователно изпитанията пред биткойните са големи. Аз лично съм оптимист не толкова за бъдещето пред биткойните, колкото че те разбуниха духовете. Те генерираха голям обществен интерес, с което се увеличи броят на хората осъзнали, че днешната парична система е обречена на пълна катастрофа ...
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 7 rate down comment 1
edimi
преди 10 години
Скромен Майстор на пиана от Перник ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 3
abdul
преди 10 години
Мерси, а ти кой беше ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 3
edimi
преди 10 години
От 02.02.2014г., с поч`ти същия алгоритъм, започва да се копа за теракойни. Курса е още по-изгоден. Предлагат се на зелено, при курс 1Тк - 2Вк. Продавам Тк. От ФЕД съобщиха че до края на 2014, пускат мегакойни при по-скромен курс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 10
abdul
преди 10 години
1) Засегнато е.2) Това, което твърдиш за доверието изобщо не е вярно. И също е обяснено в статията.3) Банките също. И двете системи имат защитни механизми, за които вероятно изобщо не си чувал.4) Също. Ако ходиш с кеш в джоба и някой те обере - гориш. Ако обаче си помислил за защитата нема да е точно така.Изглежда твоят анализ куца повече от статията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 8
MZ/X
преди 10 години
Много дълга статия, която не засяга няколко основни момента.1. За да стане биткойна реална и разпространена валута, зад нея трябва да доверие.2. Доверието може да бъде създадено или от трудно променяемите физически и количествени характеристики като при златото или от някоя държава или фирма.3.Биткойнът може да бъде хакнат или откраднат без да има никой, който да гарантира или компенсира в такъв случай.4. Същото се отнася и ако изгори сървърът или сървърите с информацията за моите биткойни. При банките поне някой може да понесе отговорност и да ме компенсират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още