IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Близо два пъти да се намали броят на студентите в България, препоръчват от МОН

Най-яркото проявление на проблема на висшето ни образование е количество за сметка на качеството, коментира зам.-министър на образованието

16:26 | 29.03.16 г. 1
Близо два пъти да се намали броят на студентите в България, препоръчват от МОН

Приблизително два пъти трябва да се намали броят на студентите в България, коментира заместник-министърът на образованието и науката (МОН) проф. Николай Денков на кръгла маса за проблемите на висшето образование.

По думите му така за един студент ще може да се дават повече средства и ще се повиши качеството.

Денков отбеляза, че най-яркото проявление на проблема на висшето ни образование е количество за сметка на качеството. Той посочи, че в момента държавата финансира 80% от завършващите студенти, като европейската цел е 40%.

“Имаме 50% студенти, които завършват висше образование и пет години след това не могат да си намерят работа”, добави заместник-министърът, цитиран от БТА.

Той отбеляза, че приетите промени в Закона за висшето образование са в посока към финансиране на качеството. Денков посочи, че единият важен елемент в оценката на университетите е научната дейност. Вторият е реализацията на студентите. Друго предложение е да се извадят критериите за оценка на университетите от Националната агенция за оценяване и акредитация.

10-12 хил. бройки за студенти у нас не се запълват всяка година, коментира председателят на ПГ на АБВ Борислав Борисов. Той отбеляза, че 92,7% от фирмите у нас са микро- и минипредприятия, 7% са средни предприятия и само 0,2% са големи предприятия. Висшето образование не готви специалисти за сергии, магазинчета и кафенета, коментира Борисов. "Къде е бизнесът, който да потребява атомните ни инженери, химическите инженери? Няма го бизнеса, няма го локомотива", посочи той.

Ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Анастас Герджиков посочи, че има сериозен проблем с учителите, защото възнагражденията са ниски. Във висшето образование този проблем е още по-сериозен, добави той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:41 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
Тези смешници искат намаляване защото са наясно фактите - ''Предлагат се 72 000 места за студенти при намаляващ брой на потенциалните кандидат студенти, около 49 000.През 2018 г. завършващите средно образование ще бъдат 37 000'' - http://***.bia-bg.com/focus/view/21464/ЛИЦЕМЕРИ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още