IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврото се отърси от ирландско-унгарските грижи

Европейските пазари подминаха хладнокръвно проблемите на Унгария и Ирландия, в което анализаторите видяха знак за завръщане на доверието към еврозоната

14:52 | 20.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Еврото се отърси от ирландско-унгарските грижи

Провалът на преговорите между Унгария, Международния валутен фонд и Европейския съюз за фискалната политика на страната, в комбинация с понижаването на кредитния рейтинг на Ирландия щяха да подложат европейските финансови пазари на сериозно изпитание, ако се бяха случили преди два месеца, пише Financial Times.

Вместо това, в понеделник европейските пазари подминаха съвсем хладнокръвно проблемите на Унгария и Ирландия, в което анализаторите видяха знак за завръщане на доверието на инвеститорите към еврозоната.

Негативните реакции бяха ограничени изключително на локално ниво в Унгария и Ирландия.

„Ако се върнем два месеца назад, подобни новини щяха да изстрелят доходността по ДЦК на периферните страни на еврозоната и щяха да притиснат еврото. Очевидно е, че сега доверието в Европа е много по-голямо“, казва Ник Матюс, главен икономист в RBS.

Еврото остава около двумесечен връх спрямо долара, докато европейските облигационни и фондови пазари дори не трепнаха при новините, което показва увереността на инвеститорите, че дълговите проблеми в Европа могат да бъдат разрешени.

Анализаторите посочват, че инвеститорите са по-спокойни за дълговата криза в Европа заради планираното публикуване на резултатите от банковите стрес тестове в петък и нарастващото доверие в европейската финансова политика.

Преди отварянето на пазарите днес съществуваха известни опасения, че комбинацията от двете новини от Унгария и Ирландия може да предизвика разпродажби.

Много страни в еврозоната имат значителни експозиции към Унгария и Източна Европа, докато понижаването на кредитния рейтинг на Ирландия от Moody's показва трудностите пред силно задлъжнелите европейски икономики.

МВФ и ЕС предупредиха Унгария, че предложените мерки за съкращаване на бюджетните разходи изглеждат твърде краткосрочни в светлината на кредитната програмата за 20 млрд. евро, от която се нуждае страната.

Moody's намали кредитния рейтинг на Ирландия с една стъпка до Aa2 поради влошаващото се състояние на публичните и финанси.

Унгарският форинт и фондовите пазари в Будапеща претърпяха силен спад, докато доходността по ирландските ДЦК се повиши.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:15 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още