IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нови съмнения обхванаха пазарите за стрес тестовете в Европа

Освен гръцките банки, анализатори очакват някои малки и средни испански и немски банки да се окажат с недостатъчен капитал

10:57 | 20.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Нови съмнения обхванаха пазарите за стрес тестовете в Европа

Гръцката икономика е в затруднено положение, а финансовата й система е под натиск, откакто страната стана епицентър на най-голямата криза в историята на еврозоната. Въпреки това засега по всичко личи, че гръцките банки ще преминат успешно през стрес теста на банковата система в Европа.

Подобен парадокс се наблюдава и в цяла Европа. Докато регулаторните органи подготвят за публикуване резултатите от стрес теста на най-големи европейски банки в петък, политическите и финансови лидери звучат изненадващо оптимистично в своите очаквания за резултата, пише Wall Street Journal.

Настроенията сред инвеститорите са коренно различни, като мнозина са убедени, че някои европейски банки изпитват сериозни затруднения.

Като се има предвид, че американското правителство накара 10 от 19-те най-големи банки в страната да привлекат повече капитал след стрес тестването им през 2009 г., прекалено добрите резултати в Европа може да подронят чувството на увереност, което европейските политици опитват да си възвърнат.

Според икономисти на Royal Bank of Scotland ако гръцките банки издържат изпитването без проблем, на пазарите може да се появи скептицизъм за това дали тестовете са били достатъчно строги и дали дават обективна оценка на състоянието на финансовата система на Стария континент.

Една от банките, която тестовете ще покажат, че има затруднения, е немският ипотечен кредитор Hypo Real Estate. Това е заявил пред Wall Street Journal източник, запознат с въпроса. В момента Hypo Real Estate е 100% държавна собственост, като се очаква да прехвърли свои токсични финансови активи за 200 млрд. евро на "лоша банка", подкрепена от Германския фонд за стабилизация на финансовия пазар (SoFFin). Hypo може да поиска още 2 млрд. евро капитал от Sofiin, след като вече получи 8 млрд. евро.

Скорошният оптимизъм за способността на стрес теста да успокои страховете за европейската банкова система повиши цените на акциите на европейските банки и повиши курса на еврото и паунда спрямо долара. Пред европейската икономика обаче все още има много предизвикателства, както си пролича от решението на Moody's да намали кредитния рейтинг на Ирландия и провала на преговорите между Унгария и Международния валутен фонд.

В Гърция представителите на правителството обаче остават уверени за здравето на банките въпреки растящия дял на просрочените заеми и намаляващата ликвидност. Според анализатори гръцките банки са сред тези, които най-вероятно ще имат нужда от капитал след стрес тестовете. Но със своя оптимизъм гръцките правителствени служители подронват надеждността на целия тестови процес.

Тези опасения се усложняват и от липсата на прозрачност относно стрес тестовете.

За тях само се знае, че ще се извършат от регулаторните органи на 20-те страни, чиито банки ще се тестват, и ще се координират от базирания в Лондон Комитет на европейските банкови надзорници, който се бори за консенсус относно методологията на тестовете. Засега не е ясно колко от параметрите на теста ще бъдат оповестени заедно с резултатите му в петък.

В тестването ще участват най-големите 91 банки в Европа, които държат поне 50% от общите банкови активи във всяка от участващите 20 страни. Това включва 16-те члена на еврозоната, Великобритания, Дания, Полша и Швеция.

Инвеститорите, банкерите и някои европейски правителствени служители смятат, че за да си спечели доверие и достоверност, стрес тестът трябва да покаже, че има застрашени банки. Освен гръцките банки, анализатори очакват някои малки и средни испански и немски банки да се окажат с недостатъчен капитал.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още