IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите искат подробности от ЕС за стрес тестовете на банките

Ако се наложи преструктуриране на дълговете на Гърция, Ирландия, Италия, Португалия и Испания, глобалният банков сектор ще изгуби $900 млрд.

12:46 | 12.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Инвеститорите искат подробности от ЕС за стрес тестовете на банките

Инвеститорите искат от европейските финансови министри да разкрият повече подробности около стрес тестовете на европейски банки, които имат за цел да определят до каква степен банките могат да понесат загуби, ако дълговата криза в региона се задълбочи, пише Bloomberg.

Регулаторните органи проверяват състоянието на 91 банки. Финансовите министри на страните от еврозоната се срещат днес в Брюксел, за да обсъдят каква част от детайлите около тестовете и резултатите да разкрият пред инвеститорите до края на юли.

„Пазарът иска детайли не само около тестовете, но и за това, ако определена банка изпитва проблеми, откъде ще бъдат набавени средства за нейната рекапитализация?“, казва Даниъл Грос, директор на Центъра за изследване на европейската политика. „Стрес тестове без детайли – това няма никакъв смисъл“, допълва той.

На фона на дълговата криза в Гърция, Испания и Португалия, европейската администрация разчита на тестовете, за да увери инвеститорите в стабилността на финансовата система. Регулаторните органи все още не са обявили как ще процедират с банка, която не издържи тестовете, и дали ще бъде осигурен допълнителен капитал от правителствата на ЕС.

Според анализатори на Credit Suisse Group, „истинският тест“ ще бъде готовността на правителствата да реагират. „Най-важното, което се тества, е готовността и желанието на правителствата да предоставят капитал на фалиращи компании“, казва Даниел Дейвис от Credit Suisse.

При най-лошия сценарий – на Гърция, Ирландия, Италия, Португалия и Испания да се наложи да преструктурират дълга си, глобално банките могат да изгубят 900 млрд. долара, показва изследване на Nomura Holdings Inc. Според Moody’s Investors Service европейските банки могат да абсорбират загубите от държавните и частни дългове на Гърция, Португалия, Испания и Ирландия, без да се налага да набират допълнителни фондове.

Едно от опасенията на инвеститорите е, че тестовете не са достатъчно задълбочени и не предполагат достатъчно големи загуби, казва Джеймс Никсън, главен икономист на Societe Generale в Лондон. Тестът включва презумпция за загуби от 17% от гръцкия държавен дълг, 3% от испанския и 0% от германския, казват източници, пожелали анонимност.

„Ако има държавен фалит в Европа, загубите ще са много по-големи“, посочва Никсън.

Тестваните банки представляват 65% от европейската банкова индустрия. Те включват германската Deutsche Bank AG, френската BNP Paribas SA и холандската ING Bank. Резултатите трябва да бъдат публикувани на 23 юли, като европейският финансов комисар Оли Рен подчерта, че методологията е „реалистична и надеждна“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:16 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още