IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анализатори: Поскъпването на еврото ще е катастрофално за еврозоната

Еврото е поскъпнало с близо 10% срещу долара от 7 юни, като покачването на курса е най-бързото за последната година

15:41 | 19.07.10 г. 13
Автор - снимка
Създател
Анализатори: Поскъпването на еврото ще е катастрофално за еврозоната

Фискалната криза в еврозоната разклати силно доверието на финансовите пазари към еврото, като на 7 юни смъкна курса му срещу щатския долар до най-ниското му ниво за последните четири години.

Оттогава насам обаче единната европейска валута е поскъпнала с 9,5%, което е най-бързият й ръст през последната година, достигайки 1,3008 долара за евро на 16 юли, пише Bloomberg.

Според анализатори обаче това е заплаха за износителите в по-слабите европейски икономики, които ще стават все по-зависими от продажбите на международните пазари заради слабото вътрешно търсене.

От Клуба на износителите в Испания се опасяват, че силното евро ще усложни още повече състоянието на испанската икономика, която вече страда от „парализирания“ вътрешен пазар и спада на държавните разходи.

Проучване на Bloomberg върху покупателната сила на основните валути в света показва, че еврото е все още надценено с 14%. Освен това обменният му курс срещу долара остава по-силен от средния курс от 1,184 долара за евро от въвеждането му в обращение през 1999 г.

Паритетът на покупателната сила показва още, че еврото се намира над справедливата си стойност от първото тримесечие на 2003 г. насам. Методологията сравнява сегашните нива на инфлацията с данните от 18-годишния период между 1982 и 2000 г., за да определи справедливата стойност на една валута.

Според валутни стратези това чертае ново понижение в курса на еврото.

Главният икономист за еврозоната в BNP Paribas Кен Уотрет смята, че ако еврото продължи да поскъпва, това ще бъде катастрофално за еврозоната. Според него трайното повишение на курса на еврото е най-лошият сценарий за еврозоната, защото ще задуши икономическото й възстановяване.

Еврото поскъпна с 2,3% срещу долара през изминалата седмица, отбелязвайки най-голямата си седмична преднина от май 2009 г. насам. То напредва срещу долара през последните три седмици.

Средните прогнози на анализатори сочат спад на курса му до 1,20 долара до края на 2010 г. Никой не очаква еврото да се качи над 1,40 долара, докато най-песимистичната прогноза е за спад до 98 цента за едно евро.

От най-голямата европейска банка HSBC очакват еврото да продължи да поскъпва, защото пазарните участници ще се фокусират повече върху признаците за забавяне на растежа на щатската икономика.

Европейската валута стигна 1,30 долара за евро в края на миналата седмица след данните за влошеното икономическо доверие на потребителите в САЩ. Това показа индексът на потребителското доверие на Мичиганския университет, който се понижи до най-ниското си ниво за последната година през юли.

Безработицата в САЩ, както и тази в еврозоната, кръжи близо до 10% от началото на тази година.

Очакванията за еврозоната обаче остават лоши заради икономическите различия между отделните й членове. Износът на Германия расте със значително по-бързи темпове от този на Португалия и Испания, което подчертава предизвикателствата за европейските страни от използването на обща валута.

Германия е източник на около 27% от брутния вътрешен продукт на еврозоната през първото тримесечие на 2010 г. Естония ще се присъедини към еврозоната като 17-та членка в началото на 2011 г.

Еврото поскъпва с 0,3% срещу долара днес, въпреки понижението на кредитния рейтинг на Ирландия от Moody's. Към 15:30 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,2946 долара. В края на тази седмица се очакват резултатите от стрес-тестовете на най-големите 91 банки в еврозоната, което може да повиши нестабилността на валутните пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 1 rate down comment 0
йосиф
преди 13 години
защо на всяко валутно движение се гледа като на валутна манипулация не мога да разбера ..значи нормално е за 6 м. долара да поскъпне с 30 фиг.( 20 % ) , а е вал.манипулация да падне с 10 фиг. ( 9 % ) за 2 мес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 8 rate down comment 0
Lucifer
преди 13 години
Нищо ново на валутните пазари...отдавна е така, не икономическата логиката а иманно страхът и паниката контролират пазара. Въпросът е коя новина ще шокира по-сериозно стадото и така ще манипулира пазара в желаната посока? Но това е достатъчно скъпо упражнение, помислете си само кой може да си го позволи и може би да познаете тогава посоката и дори по-точните параметри на поредната валутна манипулация....успех!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 0
Pyramid
преди 13 години
Явно, ЕЦБ спи.Или е бъкана с американски и китайски агенти и не може да се разберат кога и накъде да манипулират курса на еврото.Защото, извинявам се, но, елементарно се вижда, че последните три години, някой се постави в служба на нечии чужди интереси и току поскъпна общата валута при неадекватно покритие. Защото, Испания, Гърция, Португалия представляват 12-15% от ЕЗ, нали така? Да не изброяваме другите, които дадоха основание в криза, внесена отвън, за такова надценяване. каквото има да става, ще стане - ние и така сме си на дъното.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 0
lyusien
преди 13 години
Е Ц Б -бледо копие на Федералния резерв Чаоо Желая и успех
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 0
wenci
преди 13 години
Напълно съм съгласен, че поскъпването на еврото е пагубно (за икономиките на държавите в ЕС). 95% от държавите в ЕС са дефицити, 98% с надхвърлен от нормите. Какво следва- девалвация, а после спасение на икономиките на отделните държави в ЕС-то. Да се надяваме че няма да се върне много нагоре еврото, че много отвисоко ще е падането и много на ниско ще слезе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 13 години
СЕга е тъкмо време за изкарване на негативни информации за националните икономики.Дя вземат немците да се изрежат, че, я изоставали в ръста, я нещо износът им, я, за Китай не им било вървяло...Иначе, не разбирам притеснанието от нормални природни явления като колебанията във валутните курсове.Трябва да спадне "авторитетът" на "финансовите инвеститори" и нещата ще се успокоят. Това е паразитизъм и той трябва да се овладее, аман от него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 0
Борис
преди 13 години
*** експертите, като се сриваше - оййй, много зле, ще се разпада еврозонатасега като отскочи - ауууу, зле е, това е пагубно за еврозонатаНещастници! Дай им само да паникьосват талпата и да залагат срещу прогнозите си!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 1
FINTA
преди 13 години
A, и още нещо. Погледни Швейцарците. Франка доста се надцени, пък не виждам да са умрели от глад!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
FINTA
преди 13 години
Съгласен съм но от части. Защо не вземеш за пример САЩ. Силна икономика, силен долар. Нищо му няма на износа а и мисля, че и те не са се преработили много. Бил съм там и знам какво е. Хубавото при тях е, че с работа в пицария можеш да си осигуриш основни неща, които ние в БГ не можем и да си помислим. И ако вземеш социалния статус на китаеца, мисля, че ще е доста под 10% от този на Българина. Колкото и да сме мизерни. Различни гледни точни, но идеята за обезценка на еврото изобщо не ме кефи. Поздрави :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
supertrader
преди 13 години
Не може вечно да не се работи , ще се наложи.Виж не е чак толкова зле , по спокоен живот е това и няма хората да са депресирани че са затънали в дългове. Освен това емитираните евра като се зачистят няма да се изнесе толкова много стока срещу тях и ще отпътуват паричките на тези които трупат евра към дълбоките ловни полета.Още нещо , тези пари имат лихви и банката им плаща за тях още пари , кой ще работи да да дава стоки за тези още пари.Тактиката на Китай е ясна , но тяхната икономика се развива и расте с цели 10% , тук сме под нулата..е това ли е живота и всеки иска да успее и утре да е по добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още