IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата в еврозоната отказва да падне под 10%

Към края на юни в ЕС е имало над 23 млн. безработни лица, от които близо 16 млн. са в 16-те страни от еврозоната

13:19 | 30.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Безработицата в еврозоната отказва да падне под 10%

Безработицата в еврозоната остана на ниво от 10% за четвърти пореден месец през юни, около което равнище тя кръжи през последната близо една година.

Същата ситуация се наблюдава и на пазара на труда в Европейския съюз (ЕС), където безработицата упорито стои на ниво от 9,6% през последните пет месеца.

За сравнение, безработицата в САЩ през юни е била 9,5%, а тази в Япония е два пъти по-малка в сравнение с европейската и възлиза на 5,3%.

В края на юни активно търсещите работа лица в ЕС са били 23,06 млн., от които 15,77 млн. души са от страните в еврозоната. Броят им за ЕС е намалял с 32 хил. спрямо май, но е нараснал с 6 хил. в 16-те страни от еврозоната.

През последните 12 месеца регистрираните лица към бюрата по труда в ЕС са се увеличили с 1,47 млн. души. Броят на безработните в еврозоната е нараснал на свой ред с близо 790 хил.

Прибалтийските държави и Испания остават страните с най-висока безработица. Данните на Евростат показват, че в Испания нивото й е било 20% през юли. За Латвия се отчитат също 20% безработица, но данните са за първото тримесечие на 2009 г. За същото тримесечие безработицата в Естония е била средно 19%.

В далеч по-добро състояние е пазарът на труда в Австралия и Холандия, където безработицата е на ниво от 3,9% и 4,4% съответно. Германия пък е страната, където безработицата намалява най-бързо – от 7,7% преди година до 7% през юни.

Безработицата сред младите хора на възраст под 25 години възлиза на 19,6% за еврозоната и 20,3% за страните от ЕС. Най-голяма е тя в Испания – цели 40,3%, Естония – 39,8%, и Латвия – 39,5%. Холандия остава страната от ЕС с най-ниска безработица сред младите хора от 8,1%.

В България безработицата остава стабилна на нивото от 9,7% през последните три месеца. Преди година тя е била 6,6 на сто.

Отделни данни на Европейската статистическа служба показаха, че годишната инфлация в еврозоната се е ускорила до 1,7% през юли в сравнение с 1,4% инфлация за юни. Предварителните оценки на Евростат съвпаднаха с пазарните очаквания. Подробните данни за инфлацията през юли ще излязат на 16 август.

Еврото поевтинява с 0,6% долара срещу долара днес в очакване на данните за брутния вътрешен продукт на САЩ през второто тримесечие. Към 13:00 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,2993 долара. Вчера курсът на единната валута срещу долара напредна с 0,7% след данните за спада на безработицата в Германия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още