IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Броят на безработните в Германия намалява за пети месец

Броят на лицата, които активно търсят работа, намалява с 20 хил. през юни до 3,2 млн. души

12:29 | 29.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Броят на безработните в Германия намалява за пети месец

Състоянието на пазара на труда в Германия продължи да се подобрява, като редиците на безработните в най-голямата европейска икономика оредяха за пети пореден месец през юни.

След новината курсът на еврото срещу долара скочи с над половин процент, въпреки че спадът в броя на лицата в Германия, които активно търсят работа, се оказа по-малък от очакваното.

Към края на миналия месец безработните в страната са намалели с 20 хил., като с толкова се понижиха и през май. Броят им започна да пада през февруари, след като немската икономика излезе от кризата в средата на миналата година.

Най-осезателно намалява броя на търсещите работа в Западна Германия. Към края на юни общо 3,2 млн. германци са регистрирани към бюрата по труда, съгласно сезонно-коригираните данни на Bundesbank.

Равнището на безработица в страната е било 7,6%, което отговори на пазарните очаквания.

Един от водещите индикатори за немската икономика – индексът на бизнес климата на Ifo, се повиши рязко през юли, което загатва за подобряване и на състоянието на пазара на труд в страната.

Според финансовите анализатори обаче, до които пазарният институт ZEW се допитва всеки месец, икономиката на страната е изчерпала потенциала си за растеж за тази година.

В края на юни германската икономика е осигурявала заетост на близо 40,3 млн. души, което е с 0,1% над заетостта, отчетена през месец май.

Еврото поскъпва с близо 0,6% срещу долара днес и към 12:25 ч. българско време двойката EUR/USD се котира на ниво от 1,3064 долара за евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:21 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още