IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес климатът в Германия неочаквано се подобри през юли

Индексът на бизнес климата на Ifo отбеляза най-голямото си повишение от обединението на Германия през 1990 г. насам

12:24 | 23.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Бизнес климатът в Германия неочаквано се подобри през юли

Бизнес климатът в Германия изненадващо се подобри през юли, при това рязко в сравнение с предходния месец, след като оценката на мениджърите на немски компании от сектора на индустрията, търговията и услугите за бизнес средата в страната значително се повиши. Това показа индексът на бизнес климата в Германия, който се повиши до 106,2 пункта през юли от 101,8 пункта за юни, отбелязвайки най-голямото си увеличение от обединението на Германия през 1990 г.

Икономическият барометър, който се изчислява от Мюнхенския изследователски институт Ifo, изненада пазарните анализатори, които очакваха той да се понижи до 101,5 пункта. Той е един от най-важните ориентири за състоянието на немската икономика, която е източник на около 20% от брутния вътрешен продукт (БВП) на Европейския съюз (ЕС) и е четвърта по големина в света след САЩ, Япония и Китай.

Бизнес доверието на Ifo се изчислява чрез проучване сред мениджъри на 7 хил. немски компании, които са от различни сектори на икономиката. Те оценяват по-добре не само сегашната среда за правене на бизнес, но и бъдещата икономическа обстановка.

Проучване на института за пазарна икономика Markit показа вчера, че фабричният сектор на Германия е ускорил темпото си на ръст през юли. Това стана ясно от индекса на бизнес активността в него, който скочи до 61,2 пункта през юли спрямо 58,4 пункта за юни.

Аналогичният показател за растежа в сектора на услугите нарасна до 57,3 пункта през юли спрямо 54,8 пункта за юни. Като цяло частният сектор в еврозоната увеличи темповете си на растеж неочаквано през юли.

Към 12:20 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,2939 долара, като от началото на днешната валутна сесия еврото поскъпва с 0,4%, отбелязвайки втори ден на ръст.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:49 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още