IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обама: Китай не спази обещанието си за поскъпване на юана

Американският президент даде нов тласък на споровете относно валутната политика на Пекин

09:56 | 21.09.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Обама: Китай не спази обещанието си за поскъпване на юана

Президентът на САЩ Барак Обама отправи поредни критики към Китай по въпросите на валутната политика на страната. Те отново са свързани с призивите към Пекин да позволи на валутата си да поскъпне, което според американците ще доведе до коригиране на някои от големите глобални дисбаланси в търговията.

Според Обама китайските лидери „не са направили нищо от това, което са обещали да направят“, за да позволят на юана да повиши стойността си, съобщава Bloomberg. “Това, което ние казахме, е, че трябва да бъде оставена валутата им да поскъпне“, посочва Обама.

Китайската валута е оценена „под това, което биха определили пазарните условия“, а това дава на Китай „предимство в търговията“, категоричен е президентът на САЩ. Неговото изказване идва непосредствено преди насрочените разговори с премиера на Китай Вън Дзябао, които ще се проведат по-късно тази седмица в рамките на Генералната асамблея на ООН във Вашингтон.

„Ще бъдем настоятелни, че по този и по останалите въпроси по търговията с Китай, пътят е двупосочен. Търговските ни отношения трябва да бъдат честни. Не може просто ние да купуваме, а да не можем да продаваме“, смята Обама.

Днес китайският юан поскъпна до 6,7082 юана за долар, което е ръст с 0,1 на сто спрямо вчера. Стойността на китайската валута се повишава за четвърти пореден ден, а днешната й стойност е най-висока от 1993 година насам, допълва Bloomberg.

Референтният курс на китайската централна банка за днес пък е 6,6997 юана за долар, като за пръв път от юли 2005 година насам той е под 6,7 юана за долар. Позволеният диапазон на движение е 0,5 на сто от тази стойност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:48 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Жоро Йорданов
преди 13 години
Обама какво ми се прави на ощипана госпожица... "китайците не били направили каквото са обещали" С-М-Я-Х. Като не им харесва, да си понижават долара и да изнасят (ако им стиска в тая ситуация, де).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още